Roman Copper vrea 250 de milioane de euro de la statul român

Mina de cupru de la Roşia Poieni
Mina de cupru de la Roşia Poieni (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
24.10.2012

Firma Roman Copper care a fost desemnată, în mai, câştigătoarea licitaţiei pentru privatizarea Cupru Min, dar apoi a pierdut contractul prin decizie unilaterală a Ministerului Economiei, cere daune de 1,116 miliarde de lei (circa 250 de milioane de euro) pentru întreruperea procesului de privatizare, spune Radu Chiurtu, administrator special al Cupru Min, într-un interviu pentru economica.net Potrivit acestuia, dosarul este la Tribunalul Bucureşti, primul termen de judecată fiind în 18 decembrie. Nu este singura solicitare a firmei deţinută de banca de investiţii canadiană Bayfront Capital.

Roman CopperCorp. a chemat în judecată Ministerul Economiei la Tribunalul Bucureşti solicitând instanţei de judecată să constate că, între Roman CopperCorp. şi Ministerul Economiei a fost încheiat contractul de privatizare având ca obiect 100% din acţiunile deţinute de pârât la SC Cupru Min SA; să oblige Ministerul Economiei să continue procedura de privatizare conform legii, inclusiv să semneze contractul de privatizare şi să oblige Ministerul Economiei la plata de daune interese evaluate provizoriu la suma de 1.122.364.968,50 lei din care 6.238.735 lei reprezentând prejudiciul efectiv suferit pentru întreruperea intempestivă de către Ministerul Economiei a procedurii de privatizare şi suma de 1.116.126.233,50 lei reprezentând beneficiul nerealizat, plus dobânzi”, precizează Chiurtu.

După ce reprezentanţii statului au refuzat să semneze contractul cu Roman Copper s-a anunţat că licitaţia pentru Cupru Min se va relua, în termen de patru luni de la data primirii avizului de mediu lucru care nu s-a întâmplat nici până în prezent. Motivul respingerii investitorului a fost refuzul acestuia de a depune într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, de a achita în maximum o lună de la avizul Consiliului Concurenţei preţul pentru acţiuni şi de a accepta publicarea documentului de privatizare.
Licitaţia iniţială a fost câştigată de Roman Copper iar ulterior compania canadiană Valhalla Resources a intrat în consorţiu cu Roman Copper în încercarea de a cumpăra Cupru Min. Roman Copper este deţinută de Bayfront Capital Partners din Canada şi a fost înfiinţată anul trecut, special pentru participarea la privatizarea Cupru Min.

Până la reluarea procesului de privatizare, dacă se va mai face, situaţia Cuprumin pare să fie tot mai bună. Compania are un profit de 3,5 milioane de euro la opt luni 2012 şi o cifră de afaceri de circa 22 de milioane de euro. Mai mult, anul viitor conjunctura pare şi mai favorabilă. „Având în vedere desfăşurarea activităţii societăţii pe perioada următoare nu se prevăd disponibilizări de personal ci se preconizează crearea a aproximativ 50 de noi locuri de muncă la începutul anului 2013 în condiţiile creşterii numărului de contracte de livrare de piatră pentru drumuri, realizării de investiţii în carieră şi în uzina de preparare, pentru creşterea producţiei de minereu sau în situaţia în care se reuşeşte încheierea de noi contracte”, arată administratorul Cupru Min. În prezent societatea are 493 de angajaţi.

Cupru Min deţine una dintre cele mai mari rezerve de zăcământ cuprifer din Europa cu o valoare estimată la 5,6 miliarde de dolari. În acelaşi timp, este cel mai mare producător de zăcământ cuprifer din România cu 60% din rezervele existente la noi în ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor