Români şi bulgari în Germania: Temeri nefondate

(photos.com)

Dezbaterile despre pericolul ca cetăţeni români şi bulgari să 'invadeze' Germania, pericol asupra căruia atenţionează conservatorii din Uniunea Creştin-Socială (CSU) din Germania, aripa bavareză a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), nu şi-au redus intensitatea în ultimele săptămâni, notează vineri publicaţia luxemburgheză Le Quotidien.

Discuţia, provocată de ridicarea restricţiilor de pe piaţa europeană a muncii pentru români şi bulgari, a încins în aşa măsură spiritele încât un juriu de lingvişti germani a ales cuvântul 'sozialtourismus' (turism social) drept 'cuvântul-cheie' al anului 2013 (Unwort des Jahres). Acest cuvânt, prin care se subînţelege că migranţii vin în Germania pentru a profita de ajutoare sociale, este utilizat pentru 'a denigra migranţii nedoriţi, în special pe cei din Europa de Est', a estimat juriul, în declaraţia sa de marţi.

Numeroase voci protestează împotriva acestei viziuni reducţioniste şi exagerate, printre acestea numărându-se cea a Agenţiei Federale a Muncii (BA) sau Uniunea Comunelor Germane (Deutscher Stadtetag). Preşedintele acesteia din urmă, Ulrich Maly, a atenţionat în legătură cu 'dramatizarea' problemei, care se transformă într-un 'fenomen de masă' şi care îi asimilează pe toţi românii şi bulgarii cu 'migranţi săraci' şi 'fraudatori sociali'.

La rândul său, institutul de cercetare al BA a subliniat că statisticile 'nu legitimează un discurs ce evocă o imigraţie a sărăciei'. Potrivit raportului BA, circa 60% dintre cei 368.000 de români şi bulgari instalaţi în Germania în 2013 aveau un loc de muncă. Temerea conform căreia imigranţii ar 'parazita' ajutoarele sociale nu este confirmată de cifre: doar 10% din această populaţie beneficiază de alocaţia socială minimală Hartz IV - printre toţi beneficiarii, cota acestora este de numai 0,6%. Cu un procent de 7,4%, românii şi bulgarii se află mai puţin în şomaj decât populaţia locală (7,7%) şi cu atât mai puţin comparativ cu ansamblul populaţiei străine din Germania (16,2%).

Un alt studiu, publicat marţi în Suedia, pune în evidenţă faptul că imigraţia românilor şi bulgarilor aduce mult mai multe beneficii decât costuri pentru economiile Europei de Vest.

A sosit de ceva timp momentul ca oamenii politici să înceteze să creeze temeri nefondate. Prin această campanie populistă, conservatorii germani, cu CSU în frunte, o iau pe urmele extremei-drepte şi riscă să consolideze şi mai mult poziţiile euroscepticilor, pe spatele ţărilor celor mai sărace din Uniunea Europeană, conchide Le Quotidien.

Tratatul de aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană le-a permis ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE. Perioada de tranziţie generală de şapte ani a fost împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). Măsurile tranzitorii s-au încheiat în mod irevocabil la 31 decembrie 2013, Germania fiind una dintre ţările care au menţinut până la acea dată restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe