România, lăudată de americani pentru că a luat măsuri ferme împotriva regimului comunist chinez

David Muniz
David Muniz
Andrei Pricopie
01.07.2021

Însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, David Muniz, a lăudat România, miercuri, în discursul susţinut la recepţia oferită de Ambasadă cu ocazia Zilei Independenţei, pentru faptul că a luat măsuri pentru excluderea gigantului Huawei, acuzat de spionaj cibernetic, de pe piaţa 5G din România. De asemenea, diplomatul american a vorbit despre problema corupţiei, a transparenţei şi a statului de drept, precum şi despre "actorii maligni" din exterior care vor să facă rău ţării (Rusia şi China).

La evenimentul care a avut loc la Ambasada SUA au participat preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu.

"Astăzi, eu văd o naţiune pe care SUA o numeşte cu mândrie aliat şi prieten. Vă mulţumesc că sunteţi alături de noi şi să ştiţi că vom fi alături de România în timp ce continuă să îşi consolideze poziţia de naţiune europeană de succes. SUA crede cu sinceritate că, pentru ca România să îşi ocupe locul pe care îl merită la masa liderilor europeni, trebuie promovată transparenţa şi statul de drept. Cu o lună în urmă, preşedintele Biden a spus: combaterea corupţiei este un element cheie în politica naţională a SUA, problema corupţiei nu ne afectează doar securitatea, ci şi eforturile de dezvoltare şi chiar însăşi democraţia. România şi-a arăta puterea şi dorinţa de a combate corupţia. Şi dedicarea continuă faţă de statul de drept va ajuta la eradicarea ultimelor rămăşiţe care bântuie această naţiune. Suntem mândri să fi asistat România în promovarea statului de drept şi continuăm să fim alături de voi în acest efort", a declarat David Muniz.

Potrivit diplomatului american, viitorul le aparţine celor dornici să susţină companiile şi afacerile prin investiţii în infrastructură şi transparenţă.

"SUA sunt deschise să facă afaceri cu România. Iar susţinerea statului de drept şi a unei legislaţii predictibile va încuraja acest lucru. Vreau să laud România pentru eforturile sale de a mări transparenţa şi în alte domenii decât cel al parteneriatului nostru strategic, cum ar fi drepturile omului, care ştim că sunt conectate cu statul de drept şi cu o bună guvernanţă. România este un lider în regiune. Poziţia voastră legată de situaţia din Belarus a fost elocventă. Şi este doar cel mai recent exemplu în care România a susţinut valorile lumii democratice", a precizat David Muniz.

Liderul american a atras atenţia că există actori străini care promovează propaganda, corupţia şi desfăşoară acţiuni maligne împotriva României.

"Vom înainta împreună, clădind viitorul naţiunilor şi popoarelor noastre. Iar acele naţiuni care îşi persecută popoarele şi vecinii şi caută doar să semene discordie aparţin deceniilor trecute. Mulţumesc, România, pentru limpezimea ta şi pentru paşii clari pe care i-ai făcut pentru a-ţi proteja infrastructura 5G emergentă de controlul străin (al Chinei) în care nu poţi avea încredere şi pentru că le-aţi făcut treaba actorilor maligni şi propagandişti tot mai dificilă", a punctat David Muniz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor