România Respiră: peste 100 de ONG-uri cer interzicerea fumatului în spaţiile publice

(photos.com)

Coaliţia "România Respiră", formată din peste 100 de organizaţii neguvernamentale din domeniul tineretului, protecţiei copilului şi sănătăţii, profesionişti din domeniul medical şi academic, personalităţi publice din România, lideri de opinie a iniţiat prima iniţiativă legislativă de interzicere a fumatului în spaţii publice cu largă susţinere din partea societăţii civile.

Scopul acestei iniţiative civice este protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, precum şi prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei din România, cu o atenţie specială acordată tinerilor, se arată într-un comunicat de presă al coaliţiei, citat de Agerpres.

Coaliţia 'România Respiră' este lansată cu prilejul iniţierii procedurii decizionale de amendare a Legii nr. 349/ 2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, în Camera Deputaţilor, for decizional în ceea ce priveşte modificarea acestei propuneri legislative. Iniţiatorii acestui demers de modificare a legii privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun sunt Tamara Ciofu (deputat de Botoşani), Aurelia Cristea (deputat de Cluj-Napoca) şi Cristina Nichita (deputat de Iaşi), propunerea fiind susţinută de peste 100 de deputaţi şi senatori din Parlamentul României.

"În condiţiile în care în România peste 73% dintre adulţi nu fumează şi o bună parte dintre ei suferă şi mor prematur prin boli cauzate de fumat, se impune o lege protectivă faţă de expunerea la fum de tutun. Coaliţia România Respiră este o mişcare civică, de participare şi interes naţional, care presupune un efort colectiv al societăţii civile, mediului profesional şi academic şi al legislativului deopotrivă. Cerem Parlamentului, Guvernului şi Preşedinţiei să sprijine acest demers de sănătate publică de o importantă vitală pentru viitorul nostru şi al tinerei generaţii şi să redăm împreună României imaginea 'clară' pe care o merită !", a declarat Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Amintim că, în data de 18 martie, propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a primit 86 de voturi "pentru" în Senat, 30 de "împotrivă" şi opt abţineri. Proiectul adoptat de Senat nu stopează complet însă fumatul în spaţiile închise, fiind necesar ca interdicţia să fie extinsă şi la baruri, cluburi, restaurante şi spaţii de joacă, declara recent deputatul Aurelia Cristea.

Propunerea legislativă a Coaliţiei România Respiră îşi propune să reglementeze interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise (precum restaurante, cluburi, puburi), interzicerea completă a fumatului în spaţiile închise de la locul de muncă, interzicerea completă a fumatului în spaţiile de joacă pentru copii, interzicerea comercializării produselor din tutun în interiorul tuturor instituţiilor şi unităţilor medicale şi de învăţământ, indiferent de tipul lor.

Proiectul a primit aviz pozitiv de la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi a fost înaintată spre avizare Comisiei pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor.

Mai merită menţionat că o serie de organizaţii internaţionale precum Global SmokeFree Partnership, French Speaking Space of Pulmonology, Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate din Republica Moldova, Cyprus Naţional Coalition for Smoking and Tobacco Prevention, Framework Convention on Tobacco Control Implementation and Monitoring Center in Georgia, Progga Association Bangladesh etc. s-au mobilizat şi au trimis direct Camerei Deputaţilor a Parlamentului României scrisori de susţinere a iniţiativei noastre.

Potrivit reprezentanţilor coaliţiei "România Respiră", România este, în prezent, deţinătoarea unor recorduri negative în ceea ce priveşte protejarea faţă de fumul de tutun în spaţiile publice astfel încât putem spune că am devenit un adevărat' paradis' al consumului de tutun.

"Din păcate, acest lucru nu se asociază cu beneficii, ci cu boli ale adulţilor şi copiilor români: principalele cauze de deces din România sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60% dintre decesele anuale, faţă de 48% media Comunităţii Europene), cancerul (la bărbaţi, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar, iar la femei acest tip de cancer este în continuă creştere) şi bolile respiratorii cronice (fumatul este responsabil de peste 80% din cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronică — BPOC)", a declarat Dr. Magdalena Ciobanu, Expert al Ministerului Sănătăţii pe lângă Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru controlul tutunului.

Redăm, în final, manifestul oficial al Coaliţiei:

"A fi sau a nu fi” s-a transformat de curând online în dilema “a fuma sau a nu fuma …în spaţiul public”. Pare complicat. Fiecare ţine la libertatea lui aşa cum fiecare ţine la sănătatea lui. Am ajuns într-un moment în care unii dintre noi doresc să îşi păstreze libertatea în timp ce alţii îşi reclamă dreptul la sănătate. Însă libertatea unei persoane de a-şi exercita un drept încetează când exercitarea acelui drept pune în pericol sănătatea celui de lângă el. Din păcate dreptul de a fuma în public are două particularităţi care îl fac unic: îi afectează întotdeauna (!) pe cei de lângă cel care fumează şi nu are nici o utilitate. De aceea argumentele pentru continuarea permiterii fumatului în public care compară fumatul cu alte obiceiuri cu potenţial letal (consumul de grăsimi, alcool sau dulciuri în exces), sau cu alte tipuri de poluare (cea provocată de automobile) nu au valabilitate.

Toţi cei care fumează ştiu că fumatul e toxic, dar fiecare speră că el sau ea va scăpa. Mulţi dintre cei care au fumat cunosc acest tip de gândire, la fel cum cunosc şi toate argumentele pro-fumat pe care le poate inventa mintea umană. De altfel nu ţi se cere să nu mai fumezi, ci doar să nu mai fumezi acolo unde, pe lângă tine, pot fi persoane care au dreptul să respire aer nepoluat cu fum de ţigară. Fiindcă, dacă, să zicem, te blochezi în lift împreună cu un copil de şase ani, al tău sau al oricui altcuiva, cum îi vei explica că stresul, graba, dependenţa, emoţia, panica în aşteptarea depanatorilor te fac să iţi aprinzi o ţigară ? Sau poate mai multe ? Oare dorinţa de a fuma e mai puternică decât raţiunea şi respectul pentru sănătatea altora încât să propui să se inventeze, în secolul 21, localuri destinate exclusiv celor care fumează ? Îţi vei lăsa afară familia sau prietenii care nu vor să respire fum de ţigară ? Vei prefera fumatul companiei celor apropiaţi ţie ?

Mulţi dintre cei care fumează au semnat deja petiţiile noastre online care cer extinderea spaţiilor publice în care să nu se fumeze la: restaurante, baruri, cluburi, puburi, cafenele, ba chiar sunt de acord că nici în parcuri fumatul nu ar trebui permis, nici în locurile de joacă şi nici pe terenurile de sport deşi acestea sunt spaţii deschise.

Avem un munte de date, care de care mai încărcate de moarte, în legătură cu fumatul. Precis le ştii. Avem şi date cu pierderi de bani. Dacă îţi spunem că în România bugetul alocat bolilor provocate de fumat în mod direct depăşeşte cu mult bugetul obţinut din taxele de la fabricanţii de produse din tutun, sau că din cei care fumează pasiv 10 la sută mor de exact aceleaşi boli ca şi cei care fumează, poate vei înţelege de ce cei care nu fumează activ nu vor să mai fumeze nici pasiv.

Şi apoi, aceste măsuri “radicale” pe care le dorim luate sunt de ani de zile literă de lege în multe ţări la al căror statut aspirăm. Şi atunci ? Nu aspirăm să şi respirăm ? Ne temem pe bune că la noi se vor goli restaurantele şi cluburile dacă nu se va mai fuma înăuntru pe când în SUA, UE, Australia, Noua Zeelandă, Canada, ele au câştigat clienţi (!) din categoria celor care înainte nu le frecventau tocmai fiindcă se fuma ?

Sigur, există schimbări care vin odată cu o lege care să te scoată la ţigară în faţa restaurantului, dar ele sunt numai în bine. Măcar că vei fuma mai puţin. Căci ne e greu să credem, chiar dacă nu ţi-ai propus încă să te laşi, că îţi doreşti să fumezi mai mult.

Şi încă ceva. Tuturor pericolelor şi neplăcerilor legate de fumat li se adaugă şi acesta: dacă îl lăsăm, fumatul ne desparte în două grupuri, “fumători” şi “nefumători”, care din când în când nu vor ezita să se arate cu degetul şi să se acuze ajungând până la faza în care fiecare grup va crede că “ceilalţi” au valori diferite. Acesta e motivul pentru care până acum nici nu am folosit aceşti termeni în textul pe care l-ai citit. Fiindcă un comportament ca fumatul nu trebuie lăsat să ne despartă. Fiindcă înainte să fim fumători şi nefumători suntem oameni care dacă cer respect, trebuie să îl şi acorde.

Cu respect,

Coaliţia ROMÂNIA RESPIRĂ."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.