România s-a oferit să găzduiască 5.000 de militari NATO

Ţara noastră intenţionează să găzduiască şi să coordoneze o brigadă NATO de 5.000 de militari, potrivit secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg în Bruxelles
Jens Stoltenberg în Bruxelles (EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

România s-a oferit să găzduiască şi să coordoneze o brigadă militară NATO de 5.000 de soldaţi, ca parte a măsurilor luate pentru a descuraja Kremlinul, a anunţat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, înainte de începerea ministerialei NATO de la Bruxelles, reuniune ce precedă summitul NATO din iulie, de la Varşovia.

Miniştrii Apărării ai statelor NATO urmează să analizeze marţi propunerea României de a găzdui şi de a coordona o brigadă NATO, care, potrivit estimărilor, are în jur de 5.000 de militari.

"Ne gândim cum putem să creştem prezenţa în regiunea Mării Negre. Am sporit deja prezenţa cu poliţia aeriană, cu măsurile de reasigurare, cu o prezenţă navală şi cu mai multe exerciţii. Dar ne gândim ce putem face mai mult. Şi discutăm şi evaluăm o ofertă a României prin care pot pune la dispoziţie cadrul, comandamentul pentru o brigadă care apoi poate organiza şi facilita activităţile NATO din regiune, inclusiv exerciţiile şi măsurile de reasigurare.

Deci asta este pe agenda discuţiilor, este ceva ce evaluăm, însă detaliile vor fi stabilite mai târziu. Nu vrem confruntarea cu Rusia, nu vrem un nou Război Rece. Dar Alianţa va continua să protejeze statele membre de orice ameninţare", a declarat Jens Stoltenberg, potrivit Gândul.info.

Miniştrii Apărării ai statelor NATO urmează să dea undă verde trimiterii a circa 4.000 de militari, susţinuţi de o forţă de reacţie rapidă, în Polonia şi în ţările baltice, detaliile urmând a fi decise tot la summitul de la Varşovia.