NATO anunţă desfăşurarea a 4 batalioane în statele baltice

Înaintea unei întâlniri de două zile între miniştrii apărării din statele membre ale alianţei militare vestice, Jens Stoltenberg a anunţat desfăşurarea a patru batalioane în estul Europei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)

Miniştrii apărării din statele membre NATO vor începe astăzi la Bruxelles o întâlnire de două zile. La o conferinţă de presă înaintea întâlnirii, unde urmează să se stabilească agenda pentru un summit crucial al NATO ce va avea loc în Varşovia în luna iulie, secretarul general al alianţei Jens Stoltenberg a declarat că discuţiile au ca scop întărirea “apărării colective şi consolidarea cooperării cu partenerii”.

“În primul rând, ne vom întări capacitatea de intimidare şi apărare pe cuprinsul Alianţei împotriva ameninţărilor venite din orice direcţie”, a susţinut Stoltenberg. “În al doilea rând, ne vom concentra pe proiectarea stabilităţii în afara graniţelor noastre prin susţinerea vecinilor şi partenerilor noştri.”

Şeful NATO a anunţat luni că alianţa va desfăşura patru batalioane multinaţionale în statele Baltice şi Polonia – ţări care urmăresc să îşi consolideze sistemele de apărare împotriva Rusiei. Eforturile depuse de aceste naţiuni pentru a-şi păzi graniţele împotriva Moscovei au la bază, în principal, anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014 şi suportul său continuu pentru rebelii din estul Ucrainei.

“Acest lucru va trimite un semnal clar că NATO este pregătit să-şi apere orice aliat. Dar, bineînţeles, apărarea şi intimidarea noastră nu se bazează doar pe patru batalioane. Acestea fac parte dintr-o schimbare mult mai mare a posturii noastre, ca răspuns la provocările pe care le înfruntăm”, a adăugat Stoltenberg.

Deşi nu a exista niciun răspuns imediat din partea Moscovei, guvernul rus a declarat în trecut că “nu va ataca niciodată un stat membru al NATO”. Totuşi, şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la expansiunea suplimentară a alianţei militare vestice înspre est şi a acuzat NATO că exploatează tulburările din Ucraina pentru “a elabora un nou obiectiv”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe