Rusia construieşte o bază militară în apropierea graniţei cu Ucraina

Rusia a început construirea unei baze militare în apropiere de graniţa sa cu Ucraina, conform unui raport publicat marţi.
Tancuri ruseşti
Tancuri ruseşti (Olga Maltseva/AFP/Getty Images)

Un reporter Reuters care a vizitat oraşul rusesc Klintsi, situat la aproximativ 50 km de Ucraina, a observat o tabără militară improvizată, un număr mare de soldaţi nou veniţi şi vehicule militare. Doi soldaţi în camuflaj, care păzeau un punct de control într-o pădure l-au întors pe reporter din drum, susţinând că păzesc un “obiectiv militar special”.

Anul trecut, Reuters a raportat de asemenea despre construirea a două noi baze militare situate în sud la graniţa ruso-ucraineană. Ministerul rus al Apărării nu a recunoscut desfăşurarea de trupe în Klintsi, care serveşte de regulă ca un punct de oprire pentru şoferii de camioane ce călătoresc între Rusia, Ucraina şi Belarus.

Un oficial al oraşului Klintsi a declarat pentru Reuters că aproximativ 240 de soldaţi au sosit la faţa locului pentru a servi într-o nouă divizie ce va fi staţionată acolo. “Ce anume să ascundem? Că au sosit [soldaţii]? Au sosit”, a declarat vicepreşedintele consiliului orăşenesc Oleg Kletni. “Vor fi staţionaţi aici”.

Vehicule militare, corturi şi numeroşi soldaţi au fost văzuţi luni în Klintsi. Conform Reuters soldaţii au început să sosească în oraş în 30 mai.

Aparenta construire a unei baze militare este cea mai recentă dovadă că Rusia îşi consolidează capabilităţile militare în regiune pentru a putea contracara ceea ce Moscova percepe ca fiind o prezenţă militară tot mai mare a NATO în estul Europei. Evoluţia alianţei vestice – manifestată printr-un număr tot mai mare de exerciţii militare şi desfăşurări de soldaţi şi echipamente militare – are loc ca răspuns la intervenţia Rusiei în Ucraina şi în special a anexării Crimeei din 2014.

Săptămâna aceasta, ţările NATO au început un exerciţiu militar de 10 zile în Polonia, cel mai mare dn Europa de Est de la sfârşitul Războiului Rece. Manevrele implică 31.000 de soldaţi şi mii de vehicule din 24 de state membre NATO.

Luna trecută, oficialii ruşi au anunţat că Rusia va crea trei noi divizii militare ca răspuns la comasarea militară accelerată a NATO în zona Baltică. Fiecare dintre aceste trei noi divizii vor include aproximativ 10.000 de soldaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe