Lavrov: Rusia va furniza cel mai activ suport aerian în timpul asaltului asupra oraşului Alep

Rusia a anunţat că va susţine trupele terestre siriene în asaltul lor asupra oraşului Alep. Ministrul rus de externe Lavrov şi-a manifestat speranţa că SUA nu va face nimic pe la spatele Rusiei în cadrul conflictului sirian.
Serghei Lavrov la Kremlin
Serghei Lavrov la Kremlin (ANDREW HARNIK/AFP/Getty Images)

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov susţine că Rusia va furniza “cel mai activ” suport aerian pentru trupele terestre siriene împrejurul şi în interiorul oraşului sirian Alep pentru a împiedica teroriştii să pună mâna pe el.

“Vom decide asupra modului în care ar trebui să acţioneze forţele noastre aeriene, în funcţie de situaţie”, a susţinut Lavrov la o conferinţă de presă după discuţii cu omologul său finlandez. “Acest lucru nu va fi o surpriză pentru americani”.

Frontul al-Nusra, un grup afiliat la mişcarea Al-Qaeda în Siria, care în mod bizar beneficiază de sprijinul american, a lansat o ofensivă în Alep săptămâna trecută. Armata rusă a învinuit SUA pentru întârzierea loviturilor aeriene ruseşti împotriva forţelor grupului terorist din regiune. SUA a declarat că grupurile rebele moderate s-au amestecat cu teroriştii în unele zone şi că Rusia ar trebui să fie precaută şi să nu atace grupurile moderate din greşeală.

“Credem că a existat suficient timp pentru ca opoziţia ‘normală’ să părăsească teritoriile Frontului al-Nusra începând cu luna februarie. Cei care nu s-au separat de terorişti vor trebui să dea vina doar pe ei înşişi”, a adăugat Lavrov.

Moscova speră că SUA nu va încerca să facă nimic pe la spatele Rusiei, a precizat ministrul rus de externe.

“Ne aşteptăm ca partenerii noştri să coopereze cinstit cu noi şi să nu încerce să folosească contactele noastre regulate pentru a aplica pe la spatele nostru un Plan B, C sau D”, a susţinut Lavrov.