Noul portavion american din Mediterană transmite un mesaj Rusiei

SUA trimite Rusiei un mesaj prin trimiterea unui portavion în estul Mediteranei, conform unui raport.
Portavionul american USS Dwight D. Eisenhower.
Portavionul american USS Dwight D. Eisenhower. (Captură Foto)

Portavionul USS Dwight D. Eisenhower a intrat în zona de operaţiuni a Flotei a 6-a a Marinei SUA pentru a susţine interesele americane în domeniul securităţii în Europa, a anunţat Comandamentul Forţelor Americane în Europa (EUCOM).

Deplasarea neplanificată a portavionului din Orientul Mijlociu în estul Mării Mediterane a fost descrisă ca un mesaj clar adresat Rusiei, conform Wall Street Journal.

Începând cu noiembrie 2015, portavionul a lansat multe lovituri împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Irak şi Siria.

Raportul l-a citat pe contraamiralul american Bret Batchelder, ofiţerul cu rangul cel mai înalt de pe portavionul USS Dwight D. Eisenhower, declarând reporterilor că mişcarea urmăreşte să liniştească aliaţii SUA din cadrul NATO în privinţa eforturilor americanilor de a menţine echilibrul puterii în Mediterană.

“Este o demonstraţie a capabilităţii [noastre]. Asta este sigur. Cu siguranţă, există persoane care se uită la acest lucru şi este doar o reprezentare grafică a ceea ce suntem capabili să facem”, a declarat el.

Portavionul Eisenhower înlocuieşte un alt portavion american, USS Harry S. Truman, care s-a aflat în regiune timp de aproximativ opt luni.

Între timp, un oficial militar nenumit din Washington a declarat că această ultimă mişcare este un semnal către Moscova şi o demonstraţie a capabilităţilor Marinei SUA.

“[Mişcarea] oferă prezenţa necesară în Mediterană pentru a-i verifica... pe ruşi”, a declarat oficialul. “Imprevizibilitatea mişcării îi va pune oarecum pe gânduri”.

Rusia a menţinut un contingent de aproximativ 10 până la 15 nave în Mediterană în ultimii 3 ani datorită conflictului din Siria.

Oficialul american a adăugat că poziţia portavionului USS Dwight D. Eisenhower în Mediterană ar putea ajuta SUA şi aliaţii săi să lanseze operaţiuni împotriva Statului Islamic în Libia.