Rusia şi Israelul îşi vor extinde cooperarea antitero după discuţiile din Moscova

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat la Moscova cu premierul israelian Netanyahu despre terorismul internaţional şi situaţia din Siria, dar şi despre legăturile economice şi reconcilierea turco-israeliană.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) îl primeşte la Kremlin pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, 7 iunie 2016.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) îl primeşte la Kremlin pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, 7 iunie 2016. (Captură Foto)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a întâlnit marţi la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a consolida legăturile bilaterale şi pentru a discuta despre situaţia din Siria.

“Am discutat despre necesitatea eforturilor comune în ceea ce priveşte confruntarea cu terorismul internaţional”, a declarat Putin la o conferinţă de presă. “Fără îndoială, suntem aliaţi în acea zonă şi ţările noastre au acumulat o experienţă semnificativă în lupta împotriva extremismului”.

Cei doi lideri au mai discutat despre coordonarea activităţilor şi operaţiunilor în Siria pentru a evita posibile incidente între trupele ruseşti şi cele israeliene.

Netanyahu a precizat că un contact mai amplu între armatele celor două naţiuni va preveni eventuale incidente şi “va garanta succesul în lupta împotriva inamicului nostru comun: terorismul internaţional”.

Luna trecută, un presupus aliat al lui Putin, israelianul Avigdor Lieberman, a fost numit ministru al Apărării după ce, mai mulţi ani, a ocupat funcţia de ministru de Externe.

Reconcilierea turco-israeliană

În plus, Putin a susţinut eforturile de reconciliere dintre Israel şi Turcia, declarând că aceste eforturi sunt “exclusiv pozitive”.

Turcia şi Israelul au iniţiat unele discuţii pentru ameliorarea relaţiilor bilaterale afectate după bombardamentul israelian asupra Fâşiei Gaza în 2009. Zece cetăţeni turci au fost ucişi după ce soldaţii israelieni au efectuat un raid asupra unei flotile umanitare ce vroia să spargă blocada israeliană şi să ajungă în Gaza.

Presa israeliană a declarat marţi că discuţiile lui Netanyahu cu Putin sunt importante pentru progresul procesului de reconciliere cu Turcia.

Proiecte pentru conducte

În ciuda propriilor tensiuni dintre Rusia şi Turcia, Putin a declarat marţi că proiectele pentru gazoductele South Stream şi Turkstream în mod “sigur” nu au fost anulate. Totuşi, el aşteaptă o poziţie clară din partea Europei.

“Există anumite dificultăţi politice cu Turcia – acest lucru este foarte cunoscut. Dar nu am suspendat ireversibil niciunul dintre aceste proiecte – nici South Stream şi nici Turkstream”, a precizat liderul de la Kremlin.

Netanyahu a adăugat că nu există niciun fel de restricţii legislative care să împiedice companiile ruseşti să participe la explorarea noilor câmpuri de gaze israeliene din largul mării.

Planurile pentru Turkstream, care urmăreşte să mărească exporturile de gaz rusesc către sudul Europei prin Turcia, au fost îngheţate după ce un avion de luptă rusesc a fost doborât de forţa aeriană turcă în apropierea graniţei dintre Siria şi Turcia în noiembrie 2015.

Disputa asupra proiectului gazoductului South Stream a izbucnit între Moscova şi Bruxelles după anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi după ce UE a aplicat împotriva ruşilor mai multe sancţiuni economice pentru implicarea lor în conflictul din estul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe