România, statul eşuat: violatorii unei adolescente puşi în libertate la Vaslui

Cătuşe
Cătuşe (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

În toamna anului trecut, şapte tineri din Vaslui au sechestrat şi violat, ore în şir, o elevă de 18 ani, până când aceasta a leşinat. Tenaci, tinerii au stropit victima cu alcool pentru a-şi reveni, după care au violat-o din nou. Astăzi, la nici un de un an de la viol, cei şapte sunt în libertate.

După câteva luni de arest preventiv magistraţii Judecătoriei Vaslui au decis ca arestul prevenitv nu se justifică, având în vedere conduita violatorilor înainte de incident, aşa că i-au trimis pe cei şapte în arest la domiciliu pentru ca vineri, 19 iunie, magistraţii aceleiaşi judecătorii să decidă că nici arestul la domiciliu nu este necesar şi au înlocuit măsura cu cea a controlului judiciar, relatează Adevărul. ro.

Liberi aproape ca păsările cerului, cei şapte tineri vor trebui să "respecte" totuşi o serie de restricţii. Astfel, aceştia nu vor avea voie să meargă în baruri, discoteci, să poarte arme, şi nici să ia legătura cu fata pe care au violat-o ore în şir sau cu martorii din dosar.

Potrivit sursei citate, judecătorii vasluieni au luat această decizie invocând hotărârea Curţii Constituţionale, prin care s-a declarat neconstituţional arestul la domiciliu în cazul persoanelor trimise în judecată, pentru că nu este reglementată durata maximă pentru care poate fi dispusă în procedura de cameră preliminară şi de judecată.

”În baza art.211 raportat la art.202 C.p.p. cu referire la Decizia nr.361 din 07.05.2015 a Curţii Constituţionale a României, dispune înlocuirea măsurii preventive a arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar a inculpaţilor Burada Ovidiu Silviu, Avădănei Silviu, Bolboceanu Petrică Ionuţ, Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru, Surleac Ioan şi Burlacu Paul Andrei”, se arată în hotărârea pronunţată vineri de Judecătoria Vaslui.

Este pentru prima dată în justiţia vasluiană când în cazul unui viol cu un număr atât de mare autori, aceştia sunt judecaţi în stare de libertate, scrie Adevărul.

Faptele

În toamna anului 2014, cei şapte tineri eliberaţi din "arestul" la domicliu au violat ore în şir o fata care tocmai ieşise de la liceu. Adolescenta, elevă la Liceul „Ion Mincu” din Vaslui, făcea naveta cu autobuzul spre casă, la Muntenii de Sus. Într-o seară, în timp ce se afla în staţie, eleva a fost acostată de Silviu Burada (20 de ani), care a întrebat-o dacă nu vrea să o conducă el acasă cu maşina, relatează gândul.info.

Cum fata îl cunoştea de mai mult timp, a acceptat. În loc să o ducă acasă, Burada şi un prieten al său au dus-o pe un câmp la Văleni, unde, ulterior au mai chemat aţi cinci amici. Timp de trei ore, fata a fost violată şi supusă la mai multe perversiuni sexuale, fiind abuzată până când a leşinat. Agresorii nu s-au oprit ci au stropit victima cu alcool pentru a-şi reveni şi apoi au violat-o din nou.

După toate acestea, băieţii au condus-o pe fată cu maşina până în apropierea locuinţei, cerându-i să nu spună nimănui ce s-a întâmplat. Fata a spus însă totul părinţilor, care au sesizat poliţiştii prin apel de urgenţă la 112, precum şi ambulanţa, victima fiind transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, pentru îngrijiri medicale.

Arestaţi preventiv, toţi cei şapte tineri au fost eliberaţi din arestul Poliţiei înainte de Paşti şi plasaţi în arest la domiciliu pentru ca vineri să li se ridice şi aceasta constrângere şi să aibă dreptul să umble, liberi pe străzi.

O fotografie publicată de Adevărul îl înfăţişează pe Silviu Burada, cel care a acostat victima şi şi-a chemat apoi prietenii, pentru a viola fata în grup, sfidând pe treptele Judecătoriei, cu un deget la nas, pe modelul lansat de Elena Udrea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.