Şerban Nicolae loveşte din nou: propune limitarea arestării preventive

Şerban Nicolae, PSD
Şerban Nicolae, PSD (Epoch Times România)

După ce a propus pedepse cu închisoarea pentru jurnaliştii care dezvăluie informaţii din dosarele penale, senatorul PSD Şerban Nicolae - fostul avocat al fostului senator PSD Cătălin Voicu, condamnat pentru corupţie, şi un apropiat al lui Ion Iliescu - recidivează. Noua sa iniţiativă legislativă propune limitarea arestării preventive la infracţiunile cu violenţă, care pun în pericol viaţa, sănătatea, sau securitatea naţională.

Propunerea lui Şerban Nicolae de modificare a Codului de procedură penală se află în prezent în consultare publică pe site-ul Senatului şi trimisă în 16 decembrie la Guvern şi la Consiliul Legislativ pentru un punct de vedere, informează Mediafax.

Ce propune fostul avocat al lui Voicu

Proiectul că arestarea preventivă va avea două forme: arestul la domiciliu şi arestul sever. Măsura arestului sever se va putea lua dacă din probe există suspiciunea că acesta a înfăptuit infracţiune intenţionată contra vieţii, o infracţiune care a dus la vătămarea corporală sau moartea unei persoane, o infracţiune contra securităţii naţionale, de trafic de stupefiante, de arme, de persoane, acte de terorism, de viol, lipsire de libertate, ultraj, ultraj judiciar şi orice altă infracţiune care este pedepsită cu 10 ani de închisoare sau mai mult şi se constată că privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol concret pentru ordinea publică.

Şerban Nicolae susţine că, "în raţionamentul acestei propuneri, arestarea preventivă se poate impune doar în cazul infracţiunilor care presupun acte de violenţă, care pun în pericol viaţa sau sănătatea şi al celor privind securitatea naţională, toate fiind supuse condiţiei probării necesităţii măsurii, din perspectiva evitării unei stări de pericol concret pentru ordinea publică."

Iniţiativa senatorului PSD mai prevede că inculpatul asupra căruia s-a dispus una dintre aceste măsuri preventive nu va fi încătuşat în nicio împrejurare, cu excepţia celor cercetaţi pentru infracţiuni comise prin acte de violenţă, a celor care s-au sustras urmăririi penale, precum şi inculpaţilor care s-au opus măsurii dispuse. Dacă inculpatul reţinut sau arestat, aflat în custodia forţelor de ordine, nu este recidivist şi nu este cercetat pentru infracţiuni comise prin acte de violenţă, nu trebuie încătuşat şi nici supus unor măsuri exagerat, cu ocazia deplasării în spaţiul public.

Totodată, măsura controlului judiciar se dispune pe o perioadă de cel mult 60 de zile şi poate fi prelungită succesiv câte 60 de zile, dar nu poate depăşi 180 de zile în perioada urmăririi penale şi 3 ani în cursul judecăţii. În cazul în care inculpatul încalcă cu rea credinţă arestul la domiciliu sau obligaţiile care îi revin sau există suspiciunea rezonabilă că a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a urmăririi penale, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, la cererea motivată a procurorului sau din oficiu, poate dispune înlocuirea arestului la domiciliu cu arestul sever.

Arestul sever al inculpatului nu poate fi dispus mai mult de 30 de zile, iar în cursul judecăţii în primă instanţă, durata arestului sever nu poate depăşi un termen rezonabil şi nu poate fi mai mare de jumătatea maximului special prevăzut de lege pentru pedeapsa respectivă. În toate cazurile durata arestului sever nu poate fi mai mare de 5 ani.

Amintim că senatorul PSD a făcut deja valuri după ce a înaintat un proiect de lege, în octombrie 2014, care prevedea că orice persoană (inclusiv jurnaliştii) care publică informaţii din dosare penale va risca să fie trimisă la închisoare. Amendamentul este propus în mijlocul unei perioade în care DNA este extrem de activ, iar presa la fel, astfel că detalii din marile dosare de corupţie ajung constant în spaţiul public.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne