Românii atrag atenţia la Veneţia

Ţărăncuţă cu pâine şi spice de grâu
Ţărăncuţă cu pâine şi spice de grâu (Epoch Times România)

Peste 200 de costume populare, covoare tradiţionale vechi, măşti şi instrumente muzicale din colecţiile Muzeului Satului de la Bucureşti sunt expuse în cadrul Carnavalului de la Veneţia, până la 14 februarie.

Locaţia expoziţiei este centrală, la câţiva paşi de Podul Rialto şi destul de aproape de Piazza San Marco, la Scuola Grande di San Teodoro, după cum scrie Gazeta românească.

«Veneţienii sunt extrem de receptivi când este vorba de tradiţie românească. Venind aici am avut un mare folos cultural, în primul rând, pentru că mulţi mi-au spus "ce bine că veniţi cu asemenea obiecte deosebite într-o ţară în care, până nu demult imaginea României nu era una foarte bună". Şi chiar asta îmi spuneau: "veniţi cât mai mult cu aşa ceva, tocmai ca să vă prezentaţi cum sunteţi, adică nişte oameni extraordinari», povesteşte Paula Popoiu, directorul general al Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti. "Anul acesta am folosit un concept de expoziţie mai special, nu neapărat cu jocurile de măşti de Anul Nou, care sunt arhicunoscute, ci am adus momente mai puţin cunoscute în străinătate, cum ar fi nunta, jocul de priveghi sau ritualurile de primăvară şi am văzut că oamenii au receptat foarte bine aceste lucruri şi mai ales că le-au înţeles" completează Paula Popoiu.

Printre vizitatorii expoziţiei "România: Costume şi măşti populare de ceremonie", sunt şi români stabiliţi în Italia. Valentina Stroe, 42 de ani, originară din Bucureşti, a venit de la Verona, unde locuieşte de zece ani pentru a vedea această expoziţie. "Când eram acasă, la Bucureşti, vizitam des Muzeul Satului. Când eram copil mă purtau acolo cu şcoala, în fiecare an. Normal că imediat ce am văzut că Muzeul Satului vine în Italia, am vrut din nou să mă simt ca acasă, ca atunci când eram copil".

Paolo Dall'Ara, avocat italian, a stat 8 ani în România: "Am vizitat Muzeul Satului când eram la Bucureşti şi mă bucur acum că am văzut din nou aceste lucruri. Această expoziţie este un mod de a îmbogăţi aceste sărbători aici, la Veneţia, pentru că puţină lume din Italia cunoaşte toate tradiţiile care sunt în România".

Pe lângă expoziţia de costume, Institutul Român de Cultură de la Veneţia, iniţiatorul acestui eveniment, găzduieşte în Noua Galerie (Cannaregio 2215) a Institutului o mini expoziţie cu demonstraţiile meşterului popular Paul Buţă, care prezintă felul în care se fac aceste măşti, cu simbolistica lor.

Acesta este al cincilea an în care România, prin Institutul de la Veneţia, participă la Carnaval.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură