Românii din Londra au protestat faţă de difuzarea documentarului “The Romanians are Coming!”

 “Silent protest @Channel4″ - protest al românilor din Londra faţă de difuzarea documentarului "The Romanians are comming", 22 februarie 2015
“Silent protest @Channel4″ - protest al românilor din Londra faţă de difuzarea documentarului "The Romanians are comming", 22 februarie 2015 (Facebook)
Loredana Diacu
23.02.2015

Zeci de români au protestat duminică în faţa sediului Channel 4 din Londra faţă de difuzarea documentarului “The Romanians are Coming!”, relatează stiridiaspora.com.

Potrivit sursei citate, protestatarii au stat în ploaie şi frig pentru a arăta că românii sunt demni, muncesc cinstit şi contribuie la bunăstarea societăţii britanice şi, per ansamblu, nu sunt aşa cum i-a portretizat filmul difuzat de postul britanic, respectiv ţigani, infractori, oameni fără adăpost care vin în Marea Britanie la cerşit, dorm sub poduri sau la metrou şi trăiesc din ajutoare sociale.

Protestul a fost numit “Silent protest @Channel4″ iar tinerii au protestat în mod paşnic, doar cu pancarte în mâini.

Reamintim că, potrivit Ministerului Afacerilor Externe, în urma publicării sumarului de prezentare a documentarului “The Romanians are Coming!”, la instrucţiunile conducerii MAE, ambasadorul României la Londra a transmis o scrisoare producătorului emisiunii de la acest canal TV privat, Katie Buchanan, "exprimând surprinderea şi dezamăgirea cu privire la conţinutul mesajului de promovare care nu reflectă imaginea corectă a comunităţii de români din Marea Britanie".

Referitor la primul episod al serialului, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că acesta nu este reprezentativ pentru comunitatea românească din Marea Britanie, ilustrând doar un segment social redus ca număr.

În scrisoare se subliniază că, cea mai mare parte a cetăţenilor români sunt bine integraţi în societatea britanică şi se remarcă la locul de muncă prin profesionalism, fiind apreciaţi de angajatorii britanici. Astfel, în Marea Britanie îşi exercită profesia în jur de 4.000 de medici şi asistente bine calificaţi, iar 7.000 de tineri români îşi efectuează studiile la universităţi britanice.

Reprezentanţii MAE şi-au exprimat solicitarea ca situaţia să fie corectată şi reportajul să aibă un conţinut obiectiv, care să nu prezinte o imagine distorsionată a ansamblului comunităţii româneşti din Marea Britanie.

În răspunsul remis ambasadorului român, producătorul serialului a arătat că reportajele nu îşi doresc sub nicio formă să fie discriminatorii, ci urmăresc să reflecte experienţe extrem de variate ale cetăţenilor români care, deşi provin din medii diferite, sosesc în Marea Britanie pentru a desfăşura activităţi lucrative, arată MAE, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.

De asemenea, conform informaţiilor transmise de realizatori, următoarele episoade ale reportajului vor prezenta şi alte cazuri de români, mai bine integraţi în societatea britanică, mai informează MAE.

"Respectând libertatea de expresie jurnalistică, Ministerul Afacerilor Externe, prin ambasada României la Londra, va urmări cu atenţie următoarele episoade difuzate de Channel 4 şi exprimă aşteptarea că acestea vor prezenta, de o manieră echilibrată şi reprezentativă, imaginea reală a comunităţii româneşti din Marea Britanie în ansamblul său, aşa cum se arată de altfel şi în răspunsul producătorului emisiunii menţionate", mai adaugă reprezentanţii MAE în comunicat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor