Românii riscă să nu mai poată fi trataţi în anumite spitale din străinătate. Ce datorii uriaşe are statul român şi către cine

(rohealthreview.ro)
Andrei Popescu
23.05.2024

Există şanse ca românii să nu mai poată fi trataţi în unele spitale din străinătate din cauza datoriilor pe care statul român le are către aceste unităţi sanitare. Suma este colosală: peste 340 de milioane de euro, relatează Ştirile ProTV.

Şefa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a declarat că România trebuie să plătească facturi vechi din 2015, adăugând că străinii ne cer să achităm măcar eşalonat, dacă mai vrem acces la serviciile lor medicale.

În acelaşi timp, aproape 800 de pacienţi au dat statul în judecată pentru că nu au acces la tratament, dintre aceştia majoritatea având boli oncologice.

Potrivit sursei citate, doar anul trecut, 720 de români cărora statul nu le putea asigura în timp util tratamentul necesar au plecat peste hotare. Cei mai mulţi dintre ei pentru tratarea problemelor sistemului circulator - 241, apoi cei cu afecţiuni oncologice - 140, dar şi copii - 102.

Peste graniţe, românii au trei posibilităţi prin care pot primi îngrijiri medicale: urgenţele - precum un infarct, un AVC, o intervenţie chirurgicală ori accidente - sunt asigurate cu cardul european de sănătate.

Conform site-ului citat, pentru tratamentul unor oameni cu aceste probleme de sănătate statul român datorează ţărilor din Uniunea Europeană peste 340 de milioane de euro. Iar unele facturi sunt emise încă din 2015.

Cele mai mari datorii sunt către Germania, peste 130 de milioane de euro, urmând Spania cu aproape 50 de milioane de euro, Italia cu 43 de milioane şi Franţa cu aproape 39 de milioane.

În urma unor acorduri încheiate, facturile ar trebui plătite în cel mult 18 luni de la finalul lunii în care pacientul a primit îngrijirile necesare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor