Romgaz ar putea produce gaze în Polonia şi Slovacia

Epoch Times România
06.08.2013

Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze din ţară, va finaliza anul viitor faza de explorare demarată în anul 2011 în Polonia şi Slovacia şi ar putea să continue cu etapa următoare, cea de producţie, potrivit datelor transmise de societate, la solicitarea Agenţiei de presă r/News.

Continuarea activităţii în Polonia şi Slovacia depinde de rezultatele explorărilor din perioada 2011-2014, activitate despre care Romgaz nu oferă, deocamdată, nicio informaţie sub pretextul că se află înainte de momentul listării la Bursa de Valori Bucureşti. Producătorul de gaze urmează să fie listat la bursă începând din această toamnă.

„Atât în Polonia, cât şi în Slovacia, proiectele sunt în faza de explorare, în consecinţă se execută lucrările de prospectare seismică şi interpretare a datelor colectate, conform programelor minime de lucrări obligatorii. Faza de explorare se va încheia în anul 2014, după care sperăm că se vor putea trage mai multe concluzii”, se arată în datele transmise de companie.

Romgaz este una dintre puţinele companii de stat care au ieşit pe pieţele externe. Compania a cheltuit până în prezent câteva milioane de euro cu proiectele din afara ţării. În cele două perimetre de explorare din Polonia, Romgaz deţine o cotă de participare de 30%, iar în cele trei perimetre de explorare din Slovacia 25%, restul participaţiei aparţinând companiei Aurelian Oil&Gas.

În ceea ce priveşte investiţiile planificate pentru acest an, Romgaz şi-a bugetat un plan de investiţii de 1,019 miliarde de lei.

„Investiţiile vor fi direcţionate în activităţi de cercetare pentru descoperirea de noi rezerve de gaze naturale, în exploatarea câmpurilor şi depozitelor subterane de gaze, infrastructură şi utilităţi în câmpuri şi depozite, în activităţi pentru înmagazinarea subterană a gazului metan. De asemenea, alte investiţii vor fi efectuate în ameliorarea şi protecţia mediului înconjurător, în modernizarea şi retehnologizarea instalaţiilor şi echipamentelor din dotare, în dotările utilajelor independente, dar se vor face totodată şi cheltuieli pentru consultant, studii şi proiecte, soft, licenţe şi brevete”, spun oficialii Romgaz.

Societatea de stat nu a stabilit încă ce cantitate de gaze va vinde pe platformele OPCOM şi Bursa Română de Mărfuri.

„Pe măsură ce mecanismele de tranzacţionare pe piaţa de gaze vor deveni funcţionale, se vor stabili şi cantităţile ce vor fi tranzacţionate în interesul legitim al companiei”, informează Romgaz.

Compania de stat Romgaz din Mediaş şi OMV Petrom sunt cei mai mari producători de gaze din ţară, împreună acoperind peste 98% din producţia internă. Romgaz are în prezent 6.457 de angajaţi.

Societatea face cercetare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale şi asigură servicii de transport tehnologic. În plus, din acest an, Romgaz a devenit producător şi furnizor de energie electrică, prin preluarea centralei termoelectrice de la Iernut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor