Rubla atinge cel mai ridicat nivel din iulie, faţă de dolarul american şi euro

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Rubla rusească a urcat vineri la un nou maxim al ultimelor săptămâni, în timp ce acţiunile au scăzut în schimburi volatile, în condiţiile în care Moscova mobilizează aproximativ 300.000 de soldaţi suplimentari pentru conflictul din Ucraina, relatează Reuters.

În pofida ordinului de mobilizare al preşedintelui rus Vladimir Putin, rubla a atins cel mai ridicat nivel faţă de dolarul american şi euro din luna iulie în tranzacţiile de la Moscova.

Rubla a crescut cu 3,5% în faţa dolarului, ajungând la nivelul de 56,79, cel mai ridicat nivel din 22 iulie. Faţă de euro, moneda rusă a câştigat vineri 4,4%, ajungând la 55,05, după ce la un moment dat trecuse ferm de 55 pentru prima dată din 4 iulie.

Controalele valutare şi plăţile de impozite de sfârşit de lună, în urma cărora exportatorii ruşi îşi convertesc câştigurile în valută în ruble pentru a face plăţi către trezorerie, dau un impuls rublei în ciuda tensiunilor geopolitice, spun analiştii.

Oferta crescută de valută din partea exportatorilor şi rapoartele privind mai multe sancţiuni împotriva Moscovei din partea Uniunii Europene, care fac investiţiile în valută mai puţin atractive, susţin rubla, a declarat SberCIB Investment Research într-o notă.

"În plus, potrivit datelor publicate în mass-media privind parametrii bugetului Rusiei, nu se va reveni la regula bugetară şi la achiziţiile de valută legate de aceasta anul viitor", a precizat SberCIB.

"În legătură cu acest lucru, riscurile de slăbire a rublei au scăzut", a precizat Yuri Popov, analist SberCIB.

Ministerul rus de Finanţe a majorat taxele pe petrol şi gaze şi a declarat că nu va reveni la regula bugetară obişnuită până în 2025.

Regula bugetară dictează cât de mult din veniturile Rusiei din exporturile de petrol şi gaze naturale sunt folosite pentru cheltuielile guvernamentale zilnice şi cât de mult este redirecţionat către fondul suveran de investiţii al guvernului. Concepută pentru a netezi perioadele de creştere şi descreştere, regula a fost suspendată la începutul acestui an din cauza noii situaţii financiare a Rusiei.

Cu toate acestea, acţiunile ruseşti au fost vineri pe roşu, pieţele rămânând neliniştite cu privire la modul în care campania de mobilizare a Rusiei va afecta conflictul. Indicele RTS denominat în dolari (.IRTS) a scăzut cu 0,9%, la 1.163,3 puncte. Indicele rusesc MOEX (.IMOEX), bazat pe ruble, a fost cu 4,1% mai slab, la 2.100,4 puncte.

Acţiunile ruseşti au înregistrat o volatilitate crescută toată săptămâna ca răspuns la ordinul de mobilizare anunţat de Putin şi în condiţiile în care Moscova organizează referendumuri în patru regiuni din Ucraina privind aderarea acestora la Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie