Rus a prezentat Master Planul General de Transport

Autostrada Soarelui
Autostrada Soarelui (Epoch Times România)

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a prezentat miercuri Master Planul General de Transport, care a suferit o reducere a numărului de kilometri de autostradă care era iniţial de 1.744 de kilometri. Din MasterPlan reiese că majoritatea autostrazilor planificate din ţară au fost transformate in drumuri expres, inclusiv autostrada Sibiu - Pitesti, legatura esenţială pentru completarea coridorului european, iar autostrada Bucuresti - Alexandria apare din nou pe hartă, însă ca drum expres până la Craiova.

La întrebarea de ce în acest document au fost înlocuite autostrăzile cu drumurile expres, arătând că se bazează pe o ”analiză ştiinţifică” efectuată de o companie ”specializată”, ministrul Ioan Rus a explicat că nu este ”vorba de a înlocui nimic cu nimic”.

Documentul menţionează că necesarul de autostradă al României este de numai 656 de kilometri, care sunt programaţi să fie construiţi până în 2030. Costul lucrărilor a fost estimat la 6,282 de milioane de euro.

Totuşi, în urmă cu câteva luni, premierul Victor Ponta anunţa că România necesită 2.400 de kilometri de autostrăzi. Modificarea ulterioară a fost inclusă în Master Planul General de Transport trimis de autorităţile române la Bruxelles.

De asemenea, România ar trebui să construiască 2.226 de kilometri de drumuri expres la un preţ estimativ de 17,519 milioane de euro, fără TV.

Termenul avansat de autorităţi pentru finalizarea planului, prezentat de Rus în faţa comisiilor parlamentare de transporturi cu modificări de ultimă oră, a fost amânat de mai multe ori.

Master Planul General de Transport mai prevede construcţia a 2.674 de kilometri de drumuri transregionale, 293 de kilometri de drumuri EuroTrans şi 172 de kilometri de drumuri secundare. Fondurile totale necesare pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere au fost estimate la 26,1 miliarde de euro.

România avea, la sfârşitul lui 2013, 644 de kilometri de autostradă, 16.466 de kilometri de drumuri naţionale, 35.587 de drumuri judeţene şi 32.190 de drumuri comunale. Guvernul Ponta a reuşit să nu inaugureze niciun kilometru de autostradă în acest an.