Rusia a trimis mai multe tipuri de bombardiere strategice în Kaliningrad, enclava rusă dintre Polonia şi Lituania

Avioane militare ruse.
Avioane militare ruse. (youtube.)

Forţele Aeriene ruse au trimis, miercuri, mai multe bombardiere strategice, avioane de vânătoare şi avioane de recunoaştere în enclava Kaliningrad, localizată între Polonia şi Lituania, pentru a participa la misiuni de recunoaştere şi exerciţii militare, conform ministerului rus al Apărării, anunţă Hotnews.

„Pentru a întări grupurile aeriene pe teritoriul regiunii Kaliningrad, am trimis avioane de vânătoare Suhoi Su-27 în regiunea Tver” (nord-vest), a anunţat ministerul Apărării.

Forţele Aeriene ruse mobilizate lângă graniţa statelor membre NATO includ un număr de avioane moderne, precum bombardierele tactice Suhoi Su-34 şi avioane de recunoaştere Suhoi Su-24MP. De asemenea, patrulele aeriene, care vor participa şi la exerciţii militare, vor fi suplimentate de bombardierele strategice cu rază lungă de acţiune Tupolev-22M3 cât şi de avioanele de recunoaştere Iliushing A-50.

Noi bombardiere tactice Suhoi Su-34 şi avioane de recunoaştere Suhoi Su-24MP urmează să ajungă în Kaliningrad din regiunea Voronej (sud-vest), a adăugat ministerul rus.

Măsurile Kremlinului sunt justificate prin prezenţa forţelor NATO în apropiere de graniţa cu Rusia. Zece ţări aliate şi aproximativ 4.700 de soldaţi au început, luni, exerciţiile navale ”Baltops” şi exerciţiile terestre ”Saber Strike”, organizate de NATO în fiecare an din 2010 în Ţările Baltice. Manevrele aliaţilor, care conţin şi elemente aeriene, se vor încheia pe 20 iunie în Lituania.

În ciuda numărului mare de forţe ruse masate la graniţa statelor membre NATO, Moscova tratează exerciţiile militare ale alianţei drept o provocare la adresa Rusiei, suplimentând bombardierele strategice.

„Vom fi forţaţi să adoptăm toate măsurile politice şi militare pentru a apăra în mod eficient securitatea” Rusiei, a declarat un oficial rus.

Rusia a fost invitată iniţial să participe la aceste manevre dar a fost exclusă după ce Moscova a intervenit militar în Crimeea, în luna martie.