Rusia ameninţă Moldova şi Georgia cu rezilierea acordurilor comerciale

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev.
Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev. (STR / AFP / Getty Images)

Rusia ar putea să suspende sau să rezilieze mai multe acorduri încheiate cu Republica Moldova, în urma asocierii acesteia cu Uniunea Europeană (UE), a ameninţat luni prim-vicepremierul rus Igor Şuvalov, într-o reuniune convocată de premierul rus Dmitri Medvedev.

"Este necesar să urmăm posibilitatea pe care ne-o oferă articolul 62 al Convenţiei (de la Viena) cu privire la tratatele internaţionale, din 1969, care evocă o schimbare radicală a circumstanţelor în vederea rezilierii sau suspendării acordurilor", a declarat oficialul rus, conform RIA Novosti, preluat de Mediafax, în cadrul reuniunii menţionate.

Consiliul Comisiei Economice Eurasiatice va examina impunerea unor eventuale măsuri de protecţie în relaţiile comerciale cu Republica Moldova în cadrul unei reuniuni prevăzute pe 16 iulie, a anunţat Şuvalov, potrivit RIA Novosti, în timp ce premierul Medvedev le-a comunicat adjuncţilor săi că sancţiuni similare celor discutate pentru Chişinău vor fi adoptate şi în cazul Georgiei.

"Gama de măsuri va fi apropiată, similară (celor pe care le plănuim în cazul Republicii Moldova)", a declarat Medvedev, citat de Itar-Tass, avertizând că în cazul în care Kievul şi Tbilisi ratifică acordurile cu UE, la fel ca Chişinăul, vor exista consecinţe asupra "volumelor relaţiilor comerciale".

Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat acorduri de asociere cu UE pe 27 iunie, guvernul de la Chişinău fiind primul care a şi ratificat acest acord, sancţiunile ruşilor neîntârziind să apară.

Chiar a doua zi după semnarea acordurilor cu UE, cursele aeriene moldoveneşti Chişinău - Moscova au fost anulate, iar câteva zile mai târziu, Rusia a dispus interzicerea importului de carne procesată din Republica Moldova, începând cu 5 iulie, invocând o pretinsă încălcare a cerinţelor fitosanitare ale Uniunii Vamale de către companiile autohtone.

Federaţia Rusă, care anterior momentului 27 iunie ameninţase deja că va lua măsuri pentru "a-şi proteja" economia dacă cele trei ţări ex-sovietice vor semna acordul cu UE a interzis şi importurile de carne de vită din România, ştiut fiind că ţara noastră a sprijinit puternic procesul de integrare a Moldovei în structurile europene.