Rusia sancţionează din nou Moldova: Importul de carne procesată interzis

(Epoch Times)

Rusia a dispus miercuri interzicerea importului de carne procesată din Republica Moldova, începând cu 5 iulie. Drept explicaţie, a fost invocată încălcarea cerinţelor fitosanitare ale Uniunii Vamale de către companiile autohtone.

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară al Federatiei Ruse, Rosselhoznadzor, susţine că a luat această decizie după ce compania Tehnostel Car din Republica Moldova ar fi livrat în Belarus 15 loturi de 500 de tone de slănină afumată, dintre care patru au fost reţinute, sub pretextul că nu ar fi fost prelucrate corespunzător, informează jurnal.md.

Rosselhoznadzor mai acuză că respectiva firmă nu dispunea de autorizare pentru export pe piaţa statelor din Uniunea Vamală, ceea ce reprezintă o "încălcare gravă a normelor sanitare internaţionale", motiv pentru care a decis să interzica TOATE importurile din Moldova, nu doar pe cele ale respectivei companii.

Decizia vine în aceeaşi zi în care Federaţia Rusă a interzis şi importul de bovine, carne de vită şi produse derivate din România, motivul "oferit" de ruşi fiind encefalopatia spongiformă bovină, cu alte cuvinte, "boala vacii nebune", în condiţia în care pe site-ul destinat alertelor europene în domeniul siguranţei alimentare nu figura nicio alertă referitoare la România.

Toate aceste represalii ale Rusiei survin la nici o săptămână după ce Moldova a semnat la Bruxelles acordul de asociere cu UE, întorcând spatele Uniunii Rusia-Kazahstan-Belarus.

Cu doar câteva zile înainte, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov avertizase că Rusia va lua măsuri dacă îşi va simţi economia "ameninţată" după ce Moldova, Ucraina si Georgia vor fi semnat acordurile cu Uniunea Europeană.

Iar "măsurile" Rusiei nu s-au lăsat aşteptate mult. În prima zi după semnarea acordului de liber schimb, Moscova a interzis cursele Chişinău-Moscova, refuzând avionelor moldoveneşti permisiunea de a ateriza şi, începand de astazi, carnea procesată din Republica Moldova împărtăşeşste soarta vinului moldovenesc, asupra căruia ruşii au impus embargou în septembrie 2013, când moldovenii se pregăteau să parafeze, la Vilnius, acordul de asociere cu UE.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe