Rusia recrutează, pregăteşte, înarmează şi trimite mercenari în estul Ucrainei, anunţă SBU

Forţele speciale ruse din Sloviansk. Ucraina.
Forţele speciale ruse din Sloviansk. Ucraina. (youtube.)

Serviciile de Securitate ale Ucrainei (SBU) au anunţat, duminică, că are dovezi care arată că Rusia are centre de ”recrutare a mercenarilor pentru a destabiliza susţine teroriştii şi pentru a destabiliza situaţia în Ucraina”, conform Kiev Post.

”Au mai fost obţinute informaţii privind existenţa, în Taganrog, oraşul Shakty din regiunea Rostov, în satul Molkino din Krasnodar, şi în regiunea Moscovei, a centrelor pentru antrenarea grupurilor de sabotori pentru acte teroriste, acţiuni subversive şi atacuri armate împotriva personalului militar şi a civililor”, a transmis şeful adjunct al SBU, Viktor Yahunin.

”Este un fapt documentat că răufăcătorii vin din aceste puncte în Ucraina. Se folosesc reţele sociale, unde sunt publicate informaţiile de contact. Recrutarea aşa zişilor voluntari stă de fapt pe o bază financiară”.

Kievul a anunţat, marţi, lansarea unei ofensive militare pe scară largă împotriva paramilitarilor afiliaţi Kremlinului, care au ocupat mai multe oraşe din regiunile estice, Doneţk şi Lugansk.

”Statul ucrainean cere Rusiei să încheie imediat susţinerea acordată teroriştilor, să închidă centrele de recrutare şi taberele de antrenare a mercenarilor, să înceteze recrutarea cetăţenilor Ucrainei, şi să retragă grupurile de recunoaştere şi sabotaj trimise până acum în Ucraina”, a concluzionat oficialul ucrainean.

Demararea ofensivei de eliberare a oraşelor estice a atras un răspuns dur din partea Moscovei, preşedintele rus Vladimir Putin avertizând că preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, va purta ”întreaga responsabilitate” pentru războiul din estul Ucrainei.