Referendumul pentru Democraţie din Hong Kong înfurie regimul Comunist Chinez

Demonstraţii în Hong Kong, împotriva masacrului de pe 4 iunie 1989
Demonstraţii în Hong Kong, împotriva masacrului de pe 4 iunie 1989 (ANTHONY WALLACE/AFP/Getty Images)

Referendumul informal menit să întărească susţinerea pentru o mai mare democraţie în Hong Kong s-a încheiat duminică, după ce a atras aproximativ 800.000 de voturi - dar şi furia regimului de la Beijing, care l-a denunţat drept o farsă politică, conform Associated Press.

Cetăţenii din Hong Kong s-au folosit de acest scrutin pentru a-şi exprima dorinţa faţă de un drept mai mare de decizie la alegerea liderului lor.

Votul face parte dintr-o campanie a activiştilor menită să intensifice presiunea pusă asupra autorităţilor pentru reforme democratice, ce ar putea conduce în final la proteste în masă care să paralizeze Hong Kong-ul.

Hong Kong, o enclavă capitalistă de 7,2 milioane de locuitori, a trecut sub controlul chinezilor de la britanici în 1997 cu promisiunea că poată să-şi menţină nivelul înalt de control asupra propriilor afaceri interne sub principiul ”o ţară, două sisteme”.

Beijing a promis că va permite cetăţenilor din Hong Kong să-şi aleagă următorul lider în 2017, însă nu vrea să-i permită să nominalizeze candidaţii. Liderii Chinei comuniste insistă ca toţi candidaţii să fie aprobaţi de către un comitet pro-Beijing, asemănător cu cel care a ales direct liderii oraşului de la încheierea conducerii britanice.

Nemulţumirea publică tot mai mare privind sporirea influenţei deţinute de China continentală a alimentat dorinţa pentru democraţie în Hong Kong, unde rezidenţii pot vota numai pentru 40 din 70 de legiuitori, cât şi pentru consilierii locali.

În ceea ce a fost văzută ca o ameninţare prost mascată lansată, cu zece zile înainte de scrutin, Partidul Comunist de la Beijing a publicat un document legislativ care afirmă, printre altele, că autonomia Hong Kong-ului este la discreţia regimului. Documentul a provocat o replică, provocând peste 800 de avocaţi să protesteze în privinţa unei reglementări care cere judecătorilor să fie ”patriotici” faţă de China.

Beijing a atacat organizatorii referendumului, precizând că mişcarea Occupy Central for Love and Peace este ilegală, iar ziarul de stat Global Times l-a atacat spunând că este ”o amestecătură ridicolă”.

Aproximativ 790.000 de buletine de vot au fost completate până la prânz duminică, majoritatea online sau printr-o aplicaţie de smartphone, însă 62.000 dintre ele au fost completate în centrele de votare.

În cazul în care guvernul eşuează să vină cu propuneri pentru reforme care să se ridice la standardele internaţionale, organizatorii Occupy Central au jurat să adune 10.000 de oameni la proteste menite să blocheze cartierul comercial al oraşului.

Planul a alarmat oamenii de afaceri din oraş, care au elaborat imediat planuri de urgenţă. Vineri, patru firme majore de audit au publicat o reclamă într-un ziar local pentru a-şi exprima îngrijorările privind planurile de protest.