”Vom ataca şi ne vom elibera ţara”, anunţă Poroşenko

Petro Poroşenko, 5 iunie 2015
Petro Poroşenko, 5 iunie 2015 (Carsten Koall/Getty Images)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat, marţi, că va lansa o ofensivă militară împotriva paramilitarilor susţinuţi de Kremlin, din estul Ucrainei, terminând armistiţiul lung de zece zile care, potrivit autorităţilor de la Kiev, a fost încălcat de peste 100 de ori de forţele pro-Rusia şi s-a soldat cu moartea a 27 de soldaţi ucraineni

„Vom ataca şi ne vom elibera ţara. Încheierea armistiţiului este răspunsul nostru către terorişti, rebeli, jefuitori, şi toţi aceia care batjocoresc civilii, care paralizează economia regiunii; care îi deposedează de salarii, pensii, burse; care minează căile ferate, distrug conductele de apă, aceia care îi privează de o viaţă paşnică normală”, a comunicat preşedintele ucrainean pe websiteul guvernului.

Măsurile adoptate de Poroşenko sunt o încercare riscantă de a încheia invazia forţelor pro-Rusia din luna aprilie, care a luat viaţa a peste 180 de soldaţi ucraineni.

Au existat rapoarte care arată că, în ultimele ore, un număr mare de forţe armate ucrainene s-au deplasat spre poziţiile paramilitarilor pro-Rusia. Se crede că armata ucraineană va demara un asalt pe scara largă asupra oraşelor ocupate din regiunile Doneţk şi Lugansk.

„Probabil Poroşenko nu a fost convins că preşedintele rus Vladimir Putin a fost sincer în eforturile de pace, şi nici nu a văzut eforturile, sau ameninţările vestice privind alte sancţiuni împotriva Rusiei ca fiind destul de serioase încât să contrabalanseze susţinerea acordată (de Rusia) forţelor pro-Rusia din Doneţk şi Lugansk. Kievul pare că s-a decis să ia problema în propriile mâini şi încearcă să reia iniţiativa în sud-estul Ucrainei”, a declarat Tymothy Ash, un analist al Standard Bank din Londra.

Comandantul Forţelor NATO din Europa, generalul Philip Breedlove, spune că armata rusă asistă activ mişcarea, echiparea şi finanţarea forţelor pro-Rusia din Ucraina.

„Sunt câteva tipuri şi capabilităţi de armament greu care se mişcă peste graniţe”, a spus Breedlove.

Luni, Putin i-a cerut lui Poroşenko să continue armistiţiul, conform unui comunicat emis de Kremlin în urma unei discuţii telefonice dintre cei doi la care a mai participat preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel.

Statele Unite vor susţine orice decizie ar lua Poroşenko, a declarat purtătorul de cuvânt american Jen Psaki, luni.

Rusia nu a făcut mai nimic să aducă pacea, în ciuda faptului că ultimatumul Uniunii Europene pentru Rusia s-a încheiat luni, la ora 10. UE a ameninţat că va impune a treia treia rundă de sancţiuni dacă Rusia nu va participa la procesul de pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe