Legenda lui Bian Que, unul din părinţii medicinei chineze

Bian Que, Doctorul Divin al Medicinei Tradiţionale Chineze.
Bian Que, Doctorul Divin al Medicinei Tradiţionale Chineze. (Jessica Chang/ Epoch Times)

Conform relatărilor păstrate în cartea ”Shi Ji”, "Înregistrările Marelui Istoric" scrisă de Sima Qian, a existat un doctor excepţional numit Bian Que, cu 2.500 de ani în urmă, aproximativ, în aceeaşi perioadă cu Confucius, pe timpul Perioadei de Primăvară şi Toamnă (552-479 î.Hr.).

La naştere a primit numele Qin Yueren , dar îndemânarea sa deosebită în medicină antică i-a adus numele de Bian Que, acesta fiind numele unui doctor legendar din epoca Împăratului Galben (Huang Di). Bian Que era înzestrat cu capacitatea de clarviziune dar era cunoscut şi ca doctor care putea face miracole.

Se spune că Bian Que a muncit la început ca un manager de hotel, şi a obţinut cunoştinţele în medicină şi abilităţile sale supranaturale ca dar de la un client bătrân care frecventa hotelul şi a rămas impresionat de cei 10 ani de servicii binevoitoare şi atente ale lui Bian Que.

Bătrânul i-a oferit lui Bian Que un pachet cu plante medicinale şi instrucţiunile necesare pentru folosirea acestora, cât şi un set de cărţi medicale preţioase, înainte să dispară în mod misterios.

Bian Que şi-a administrat plantele medicinale conform instrucţiunilor. Peste 30 de zile, acesta a devenit capabil să vadă prin obiecte solide. În urma studierii cărţilor de medicină, el a devenit repede capabil să-şi folosească o capacitate similară razelor X şi cunoştinţele sale despre boli pentru a diagnostica şi trata afecţiunile oamenilor.

Ca doctor, Bian Que a vizitat multe state şi regate în China, iar când trata, nu făcea niciodată diferenţă între lorzii influenţi şi oamenii obişnuiţi.

El a devenit un adevărat cunoscător al unei game largi de tratamente, precum folosirea plantelor medicinale, acupunctură, masaj, chirurgie, cât şi în folosirea anestezicelor. Totdeauna alegea cel mai potrivit tratament în funcţie de situaţia specifică a pacienţilor.

Când trata pacienţi, Bian Que folosea o metodă în patru paşi pentru a diagnostica bolile. La început, acesta se uita la pacienţi, observând aparenţa lor exterioară, culoarea pielii, culoarea limbii, etc. Apoi, le asculta vocea, modul în care respirau, şi sunetele din piept. În al treilea rând, acesta îi chestiona pe pacienţi despre simptomele pe care le aveau. În final, el le lua pulsul.

În medicina chineză antică, pulsul unei persoane putea să-i spună doctorului multe lucruri, inclusiv genul persoanei, puterea organelor sale, dacă o femeie era însărcinată sau dacă o persoană avea probleme cu digestia.

Tratamente legendare

Odată, Bian Que l-a vizitat pe Regele Huan, lordul statului Qi, care l-a tratat ca pe un oaspete. Bian Que a observat că regele suferea de o afecţiune cauzată de o boală aflată sub piele, ce putea fi tratată. Dar regele a ignorat sfaturile lui Bian Que.

Aşa cum spune povestea, Bian Que i-a zis regelui: ”Aveţi o boală la nivelul muşchilor. Dacă nu este tratată, se va agrava”.

Regele Huan a spus: ”Nu sunt bolnav”. Apoi, Bian Que a plecat.

Cinci zile mai târziu, Bian Que l-a vizitat din nou pe Regele Huan şi i-a spus: ”Aveţi boala în sânge. Dacă nu o veţi trata, se va agrava”.

Regele Huan a spus: ”Nu sunt bolnav”. Bian Que a plecat, din nou.

Peste cinci zile, Bian Que l-a vizitat iarăşi pe Regele Huan şi i-a spus: ”Aveţi o boală gastro-intestinală. Dacă nu va fi tratată, se va agrava”.

Regele Huan nu a răspuns. Bian Que a plecat tăcut, din nou.

După încă cinci zile, Bian Que s-a dus să-l vizite pe regele Huan, dar s-a întors să plece după ce l-a zărit pe rege, de la depărtare. Atunci, un consilier al regelui l-a întrebat pe Bian Que de ce pleacă.

Bian Que a spus: ”Când boala era în muşchi, putea fi tratată cu medicamente; când boala era în sânge, acupunctura o putea trata; când boala a devenit gastro-intestinală, tinctura încă o putea trata; dar când boala a ajuns în măduva oaselor, nici zeii responsabili de viaţa omului nu o pot trata! Boala Regelui Huan este în măduva oaselor acum, aşa că nu o pot trata”.

După alte cinci zile, regele Huan a fost cuprins de dureri şi a trimis după Bian Que, dar Bian Que plecase deja.

Regele a refuzat să creadă în modul bizar de diagnosticare al lui Bian Que, crezând că Bian Que încearcă să profite de pe urma fricii sale de moarte. Bian Que a plecat atunci când a înţeles că ultima posibilitate de a trata boala s-a dus, iar regele a murit în scurt timp.

O altă întâmplare vorbeşte despre perioada în care Bian Que a vizitat statul Guo. În timp ce mergea prin capitală, acesta a văzut că grupuri de oameni jeleau pe străzi. După ce a întrebat în jur, acesta a descoperit că, aparent, moştenitorul tronului murise. Totuşi, după ce a aflat simptomele prinţului, Bian Que a realizat că ceva nu era în regulă, aşa că s-a dus la palat.

Ajuns acolo, acesta l-a examinat pe prinţ şi a descoperit că era cald încă, iar inima îi batea foarte încet. Bian Que a anunţat că prinţul nu este mort, ci doar într-o stare de şoc, sau comă.

Folosind acupunctura, Bian Que a introdus un ac în punctul ”baihui”, aflat chiar în vârful capului, iar prinţul şi-a recăpătat conştiinţa.

Bian Que a prescris o reţetă pentru prinţ şi i-a pus nişte comprese. După câteva zile, prinţul şi-a revenit complet iar vestea capabilităţilor lui Bian Que s-a răspândit în lume.

Medicină holistică

În şcoala medicinei tradiţionale chineze, un doctor va trata, întotdeauna, persoana în întregime, suflet şi corp. Este deci important să se ţină cont de echilibrul energiei din corp şi de caracteristicile de personalitate ale individului, cât şi de dietă şi de ceea ce experimentează acesta în viaţa de zi cu zi.

Se crede, de asemenea, că etica medicală este direct legată de capabilităţile supranaturale precum clarviziunea; un doctor în medicina chineză care are capabilităţi supranaturale îşi va pierde abilităţile în cazul în care calitatea sa morală se înrăutăţeşte.

Bian Que a trăit o viaţă umilă şi nobilă, şi este apreciat ca un ”doctor divin” şi în ziua de azi. Acestuia îi este atribuită cartea ”Bian Que Neijing”, Clasicul Intern al lui Bian Que.

Chiar până în ziua de azi, doctorii în medicină chineză care studiază şcoala canalelor de energie urmăresc metoda lui Bian Que. Cea mai importantă lucrare lăsată de Bian Que este ”Tratatul clasic al celor 81 de dificultăţi ale Împăratului Galben”.

Aceasta este o operă importantă în medicina chineză, şi a avut un impact notabil în dezvoltarea ştiinţei chineze medicale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură