Expresii idiomatice chinezeşti: "A da pinteni calului zburător ca să atingă viteza extremă" (快馬加鞭)

Spur dă pinteni calului zburător
Spur dă pinteni calului zburător (Yeuan Fang /Epoch Times)

Expresia chinezească "快马加鞭"(kuài mǎ jia bian), care înseamnă: "a da pinteni calului zburător ca să atingă viteza extremă", provine dintr-o poveste despre Geng Zhu, unul dintre discipolii preferaţi ai marelui gânditor chinez Mozi (1) care reflecta la ideea de pace şi iubire.

Geng era un tânăr foarte inteligent şi ieşea în evidenţă dintre ceilalţi ucenici. Cu toate acestea nu muncea din greu la studiu şi Mozi îl certa adesea. Geng nu înţelegea de ce profesorul său este atât de dur cu el.

Odată, după ce a fost certat, Geng a întrebat: " Învăţătorule, nu fac chiar nimic mai bine decât ceilalţi"?

Mozi a răspuns tot cu o întrebare: "Să presupunem că vreau să merg pe muntele Taihang şi că am un cal puternic şi un bou lent care să-mi tragă căruţa. Pe care dintre ei i-ai lovi cu biciul ca să se grăbească"?

"Calul, desigur!" a răspuns Geng plin de încredere.

"De ce calul ?" a întrebat Mozi.

"Calul merită încurajare pentru că este capabil să atingă o mare viteză" a spus Geng.

"Este absolut corect!" a spus Mozi.

"La fel, şi eu cred că eşti capabil de lucruri mari. Te cert pentru că ai capacitatea de a face un progres mai rapid şi vreau să te străduieşti mai mult pentru a evolua. Eşti vrednic de încurajare şi de a fi învăţat şi corectat" a explicat Mozi.

Aşa a înţeles Geng că profesorul său îl preţuieşte şi că are aşteptări mari pentru el. În cele din urmă şi-a dat seama că profesorul său are încredere că el ar putea face mai bine.

De atunci, Geng a început să facă eforturi conştiincioase pentru a studia şi se străduia să atingă excelenţa şi nu mai era nevoie ca Mozi să-l îndemne să se îmbunătăţească.

Această expresie este folosită astăzi pentru a ilustra ideea de a face un efort pentru accelerarea vitezei de progres, în scopul de a se dezvolte rapid şi de a avansa cât mai repede posibil. De asemenea, este folosit ca o metaforă ce exprimă facerea eforturilor continue pentru a înainta.

Intrarea în Anul Calului ne îndeamnă să ne stimulăm să facem progrese sârguincios în toate acţiunile notabile pe care ni le-am propus în noul an.

(1) Mozi a trăit aproximativ în aceeaşi perioadă ca şi Laozi şi Confucius. El a fost unul dintre cei patru gânditorii principali din Perioada de primăvară şi de toamnă (770-476 î.Hr.) şi din Perioada statelor beligerante (475-221 î.Hr.).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură