SUA oferă reduceri de penalizări Franţei ca să renunţe la vânzarea navelor Mistral. Putin ripostează

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (BERTRAND LANGLOIS / AFP / Getty Images)

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a criticat Statele Unite că a şantajat Franţa ca să renunţe la vânzarea navelor militare Mistral către Rusia, precizând că Washingtonul s-a oferit să reducă penalizările de 8,97 miliarde de dolari impuse băncii franceze BNP Paribas, conform Mediafax.

„Ştim despre presiunile exercitate de partenerii noştri americani asupra Franţei, să nu livreze nave Mistral Rusiei. Ştim şi că au sugerat că dacă francezii nu vor livra navele, vor scăpa în linişte de sancţiunile împotriva băncii, sau cel puţin acestea ar fi reduse”, le-a transmis Putin unor oficiali de la Moscova, fără să menţioneze explicit numele BNP Paribas, conform Bloomberg.

Franţa a semnat contractul cu Rusia pentru vânzarea navelor de război Mistral în luna mai. În cazul în care ar anula acordul, Parisul va fi obligat să plătească Moscovei despăgubiri substanţiale, potrivit clauzelor stipulate în contract.

„Ce este asta dacă nu şantaj?”, a întrebat Putin.

BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză, a acceptat să plătească sancţiuni în valoare de 8,97 miliarde de dolari impuse de Statele Unite, recunoscând într-un acord amiabil cu Washingtonul că a procesat timp de opt ani tranzacţii interzise în valoare de aproximativ 9 miliarde de dolari.

Pe fondul conflictului din Ucraina, Statele Unite a cerut în repetate rânduri Franţei să renunţe la contractul de vânzare a celor două nave militare către Rusia. Cererile aliaţilor au fost respinse de Paris, care a început să instruiască marinarii ruşi pe navele de război din Franţa, înainte ca acestea să fie furnizate Moscovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe