Rusia: Atentatul de luni s-ar fi putut produce la Moscova: Femeia-kamikaze se îndrepta spre capitala rusă

Imagine dintr-o transmisiune TV (urmărită de pe ecranul unui computer) în care se difuzează imagini filmate în timpul exploziei unui autobuz în oraşul Volgograd, Rusia. O atentatoare-kamikaze a detonat explozibilul avut asupra sa în autobuzul de pasageri ce se îndrepta spre Moscova, 21 oct 2013.
Imagine dintr-o transmisiune TV (urmărită de pe ecranul unui computer) în care se difuzează imagini filmate în timpul exploziei unui autobuz în oraşul Volgograd, Rusia. O atentatoare-kamikaze a detonat explozibilul avut asupra sa în autobuzul de pasageri ce se îndrepta spre Moscova, 21 oct 2013. (- / AFP / Getty Images)

Atentatul comis luni la Volgograd, oraş situat la câteva sute de kilometri de Caucazul de Nord, ar fi putut să se producă la Moscova întrucât atentatoarea-kamikaze care şi-a detonat explozibilul avut asupra sa într-un autobuz de pasageri se îndrepta spre capitala rusă şi a făcut, din motive necunoscute, o escală în acest oraş de pe Volga, după cum relevă ITAR-TASS.

În acelaşi timp, atacul alimentează temerile deja existente potrivit cărora sute de militanţi 'ruşi' care au luptat în Siria în rândurile grupărilor jihadiste şi care se întorc acasă ar putea reprezenta o ameninţare gravă la adresa Jocurilor Olimpice, după cum apreciază unii analişti.

Conform celui mai recent bilanţ raportat de autorităţi, şase persoane şi-au pierdut viaţa şi 40 au fost rănite în urma atacului terorist de la Volgograd, oraş situat la aproximativ 900 de kilometri sud de Moscova şi nu foarte departe de staţiunea Soci, de pe malul Mării Negre, care va găzdui anul viitor Jocurile Olimpice de Iarnă.

Treizeci de persoane continuau să fie internate marţi în spitale din Volgograd, iar alte patru au fost transportate cu răni grave la Moscova, după cum informează ITAR-TASS, RIA Novosti şi Interfax.

Anchetatorii au stabilit deja identitatea atentatoarei. Aceasta este Naida Asialova (30 de ani), originară din Daghestan (republică din Caucazul de Nord). Ea se deplasa de la Mahacikala la Moscova, a indicat marţi reprezentantul oficial al Comisiei de anchetă de pe lângă Parchetul rus, Vladimir Markin, citat de ITAR-TASS.

'S-a stabilit că Asialova a sosit la Volgograd din Mahacikala (capitala Daghestanului) cu o cursă spre Moscova. Din cauze încă necunoscute, ea a coborât din autobuz în zona Academiei Ministerului de Interne din Volgograd cu aproximativ o oră înainte de comiterea atentatului', a spus Markin, subliniind că destinaţia tinerei era Moscova.

Cadavrul său mutilat a fost găsit la locul exploziei, precum şi un paşaport şi un bilet pe numele ei la autobuzul 'Mahacikala -Moscova', a mai spus reprezentantul Parchetului rus.

Puterea exploziei a fost echivalentă cu 500-600 grame de TNT (trinitrotoluen), a explicat Vladimir Markin, adăugând că bomba conţinea obiecte metalice, cum ar fi şuruburi şi cuie pentru a mări amploarea distrugerilor.

Potrivit anchetatorilor, atentatul ar fi fost plănuit de cinci persoane din cadrul unei grupări a rebelilor islamişti din Mahacikala, între care şi soţul femeii-kamikaze, Dmitri Sokolov (21 de ani), de naţionalitate rus. De altfel, mama Naidei Alialova, poştaş într-un sat de Daghestan, le-a declarat ziariştilor moscoviţi că fiica sa 'şi-a pus baticul islamic şi a început să se roage' după ce s-a căsătorit cu Sokolov, pe care l-ar fi cunoscut la Universitatea din Moscova. Conform altor surse, cei doi s-ar fi cunoscut pe Internet, dar Sokolov este într-adevăr un rus trecut la islam, suspectat de comiterea unui recent atentat la Mahacikala.

Soarta lui Sokolov este necunoscută, el fiind dat dispărut de părinţi la 2 iunie 2012 după ce nu s-a mai întors acasă. Înainte de dispariţie, el a frecventat cursurile de limbă arabă la o şcoală de la periferia Moscovei, Certanovo. Se presupune că a trecut de partea rebelilor islamişti din Caucaz, însă părinţii săi nu au vrut să creadă acest lucru şi au apelat la populara emisiune 'Aşteaptă-mă!' de la postul public de televiziune rus pentru a-l găsi.

Atentatul de la Volgograd ar putea avea un impact mult mai larg decât l-ar fi avut acum doi ani, apreciază experţii. Rebelii şi-a ales momentul potrivit: se apropie Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci (2014). Primul atentat major din ultimul timp, care se produce în afara Caucazului de Nord agitat, relevă perspective sumbre pentru Olimpiada de la Soci, spun ei.

Autorităţile locale au decretat luni seara trei zile de doliu (pe plan regional) în memoria victimelor atentatului, iar preşedintele Vladimir Putin a prezentat condoleanţe familiilor victimelor.