Rusia cere să fie şterse de pe YouTube clipurile cu protestele din Moscova

(Getty Images)

Agenţia naţională de reglementare a comunicaţiilor din Rusia a cerut, duminică, companiei americane Google să şteargă de pe platforma YouTube videoclipuri ce înfăţişează protestele anti-guvernamentale şi arestările care au avut loc la Moscova sâmbătă, potrivit Deutsche Welle.

Roskomnadzor a precizat că s-a plâns companiei hi-tech americane de “structurile” nespecificate care aparent folosesc instrumente precum notificări push pentru a răspândi informaţii despre protestele în masă neautorizate, în cadrul cărora poliţia a recurs la forţă excesivă şi brutalitate şi a arestat mii de persoane în ultimele săptămâni.

Agenţia rusă a afirmat că, în cazul în care Google eşuează să răspundă cererii sale, va considera acest lucru drept o “interferenţă în afacerile sale interne” şi o “influenţă ostilă împotriva alegerilor democratice din Rusia şi obstrucţionarea acestora”.

Moscova îşi va rezerva atunci dreptul de a reacţiona “în mod corespunzător”, a precizat Roskomnadzor, fără a da detalii.

Protestele au izbucnit după ce un număr de candidaţi ai opoziţiei au fost blocaţi să participe la alegerile din septembrie pentru Duma orăşenească a capitalei Rusiei sub pretextul că semnăturile de pe liste nu sunt valide.

Zeci de mii de ruşi au protestat la Moscova în cursul zilei de sâmbătă pentru a cere alegeri libere şi corecte şi a exprima nemulţumirile faţă de arestările în masă şi violenţa la care recurg forţele de ordine, aceasta fiind cea de-a patra demonstraţie de acest gen în tot atâtea săptămâni.

Rusia a adoptat legi dure care cer motoarelor de căutare să şteargă unele dintre rezultatele de căutare, serviciilor de mesagerie să dea autorităţilor cheile de criptare şi reţelelor sociale să stocheze datele personale ale utilizatorilor pe servere găzduite pe teritoriul rusesc.