Rusia: Cererea de a retrage trupele din Transnistria din rezoluţia finală a APCE este inacceptabilă

(photos.com)
Epoch Times România
01.10.2012

Preşedintele delegaţiei Federaţiei Ruse la APCE, Alexei Puşkov, a declarat pentru RIA Novosti că cererea de retragere a trupelor ruse din Transnistria, stipulată în rezoluţia finală a APCE, este ”inacceptabilă”.

Potrivit UNIMEDIA, partea rusă a remarcat aspectele pozitive ale documentului, însă a menţionat că acesta conţine o serie de prevederi critice împotriva Moscovei, printre care obligaţia de a retrage trupele de pe teritoriul Republicii Moldova.

În aceste condiţii, Alexei Puşkov a declarat că partea rusă consideră astfel de cereri ca fiind inacceptabile. Conform oficialului rus, delegaţia pe care o reprezintă va vota în grup împotriva rezoluţiei.

Relaţiile între Federaţia Rusă şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei au devenit tensionate, după ce preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, a declarat că nu va pleca la sesiunea APCE de la Strasbourg, explicând decizia sa prin faptul că la această sesiune este planificată examinarea unei rezoluţii dure faţă de Rusia.

Preşedintele Adunării Parlamentare al Consiliului Europei, Jean Claude Mignon, s-a arătat nedumerit de refuzul lui Narîşkin, de a participa la şedinţe. Mignon a spus că ”schimbul nostru de opinii cu domnul Narîşkin ar fi permis să concluzionăm participarea Rusiei în lucrul Consiliul Europei, iar conlucrarea ar fi permis dezvoltarea unor paşi concreţi pentru a consolida şi mai mult cooperarea noastră, inclusiv cu privire la problemele care au nevoie de discuţii ulterioare”.

Textul rezoluţiei şi a raportului de monitorizare a Rusiei este cunoscut deja, iar acesta va fi audiat în a doua zi a Adunării. Deşi monitorii au menţionat o îmbunătăţire a situaţiei în ceea ce priveşte mobilizarea societăţii civile după alegerile din decembrie 2011, dar şi modificările unor legi ce ţin de partidele politice şi alegeri, totuşi, în raport este specificat că Federaţia Rusă are ”nevoie urgentă de reforme”.

Totodată, rezoluţia cere retragerea imediată a Armatei a 14-a de pe teritoriul R. Moldova. În raport se aminteşte că la momentul aderării Rusiei la Consiliul Europei, ea s-a angajat să ”ratifice, în termen de şase luni de la data aderării, acordul din 21 octombrie 1994 între guvernele rus şi cel al R. Moldova”. Rusia se obliga să continue retragerea Armatei a 14-a şi echipamentelor acesteia de pe teritoriul Republicii Moldova într-un termen de trei ani de la data semnării acordului, se spune în raport.

La 3 octombrie, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va ţine un discurs în faţa membrilor APCE.

Sesiunea de toamnă a APCE se desfăşoară în perioada 1-5 octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor