Rusia cheamă la crearea unui sistem internaţional de securitate a informaţiilor pentru protejarea liderilor lumii de interceptări

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat supravegherea electronică efectuată de către americani pe plan mondial drept 'ipocrizie manifestă' la adresa partenerilor, precum şi atingere adusă suveranităţii statului şi, de asemenea, încălcare a drepturilor omului, într-un interviu acordat joi seara, în exclusivitate, agenţiei ruse oficiale de presă ITAR-TASS, înaintea începerii turneului său în ţări din America Latină.

Cu acest prilej, şeful statului rus a afirmat că Moscova este dispusă ca împreună cu alte ţări să dezvolte 'un sistem care să asigure securitatea informaţiilor pe plan internaţional'.

'În ceea ce priveşte spionajul cibernetic, aceasta este nu numai ipocrizie manifestă între aliaţi şi parteneri, ci şi un atac direct la suveranitatea unui stat şi o încălcare a drepturilor omului, o invadare a vieţii private', a declarat preşedintele rus, citat de France Presse.

'Suntem dispuşi să dezvoltăm în comun un sistem de măsuri care să asigure securitatea informaţiilor pe plan internaţional', a reiterat şeful statului rus, ca răspuns la întrebarea agenţiei ITAR-TASS cu privire la interceptarea convorbirilor telefonice de către SUA.

Lumea secolului al XXI-lea este 'globală şi interdependentă', astfel încât niciun stat sau un grup de ţări nu pot singuri să rezolve principalele probleme internaţionale, a opinat Vladimir Putin, înaintea plecării sale vineri într-un turneu diplomatic în America Latină, ocazie cu care va participa la summitul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud).

Într-un mod similar, în opinia sa, sunt sortite eşecului orice tentative de a construi 'oaze separate de stabilitate şi securitate'.

'Numeroasele provocări şi ameninţări ale lumii moderne necesită renunţarea la încercările de a impune altor popoare modele de dezvoltare străine lor. O astfel de abordare şi-a demonstrat deja în repetate rânduri ineficienţa. Nu doar că nu favorizează rezolvarea conflictelor, ci, dimpotrivă, duce la instabilitate şi haos în afacerile internaţionale', a mai spus în acelaşi interviu preşedintele rus.

Putin a subliniat că astăzi este deosebit de importantă o unificare a eforturilor întregii comunităţi internaţionale pentru asigurarea 'unei securităţi egale şi indivizibile şi rezolvarea oricăror probleme litigioase pe baza dreptului internaţional, în care rolul central de coordonare să revină ONU '.

În 2013, dezvăluirile colaboratorului serviciilor secrete americane Edward Snowden cu privire la numeroase programe tentaculare de supraveghere ale Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) din SUA au scos la iveală amploarea supravegherii electronice efectuate de Statele Unite pe plan mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe