Rusia sporeşte numărul bazelor şi patrulelor aeriene în zona Arctică

Avioane militare ruse.
Avioane militare ruse. (youtube.)

Rusia a măreşte numărul bazelor aeriene şi al patrulelor de distanţă lungă din zona Arctică, anunţă joi biroul de presă al Districtului Militar de Est, potrivit Ria Novosti.

„Echipajele bombardierelor strategice Tupolev Tu-95MS de la baza arctică de aviaţie, cu rază mare de acţiune, situată în regiunea Amur, şi-au triplat rata zborurilor anul acesta. Îndeplinind aceste misiuni, echipajele câştigă experienţă preţioasă în pilotajul offline efectuat pe perioade lungi de timp deasupra unui teren fără trăsături caracteristice”, a afirmat şeful serviciului de presă, colonelul Alexander Gordeyev.

Zborurile sunt efectuate pe distanţe şi durate maxime, în conformitate cu un plan de patrulare, deasupra apelor Oceanului Arctic. În plus, piloţii exersează recunoaşterea aeriană, alimentarea cu carburant în timpul zborului şi interacţiunile cu alte branşe ale forţelor armate.

„Începând din 2014, am acordat o atenţie specială exersării aterizărilor şi decolărilor pe aerodroamele nordice, în diferite condiţii”, a adăugat Gordeyev.

Comunicatul vine într-o perioadă în care Rusia explorează activ după resurse în zona Arctică. Potenţialul resurselor din regiune este evaluat la 30 trilioane de dolari, iar Rusia intenţionează să-şi reorienteze activităţile de explorare după petrol şi gaze în acesta zonă, în viitorul apropiat, au afirmat specialiştii ministerului rus de Urgenţe.

Rusia vede explorarea zonei Arctice drept una din priorităţile sale principale şi un motor al creşterii economice. Descoperirea mai multor depozite vaste de hidrocarburi în regiune a atras o competiţie internaţională pentru resursele naturale. Anul trecut, Moscova a dezvăluit o strategie care are ca obiectiv creşterea prezenţei în zona Arctică şi sporirea dezvoltării infrastructurii din regiune până în 2020.