Petrecerea Partidului, marcată de căderea Găştii Secretarilor

Zhou Yongkang, fostul şef absolut al Securităţii chineze
Zhou Yongkang, fostul şef absolut al Securităţii chineze (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Data de 1 iulie este aleasă de Partidul Comunist Chinez (PCC) ca zi de naştere. În China, această zi este de obicei dedicată relaxării şi închinării de ode Partidului. În ultimii ani, însă, bucuriile au mai slăbit din intensitate.

Începând din 1997, când Hong Kong-ul a revenit la China, "ceasul rău" a făcut ca cetăţenii oraşului să aleagă tocmai această zi pentru a desfăşura un marş anual pentru democraţie. În acest an, parcă pentru a strica sezonul de chermeze, între 500.000 şi 1 milion de persoane au umplut străzile oraşului, cerând sfârşitul hegemoniei politice a Partidului Comunist în Hong Kong.

Cu toate astea Partidul nu stă cu mâinile-n sân. Anul acesta, pe 1 iulie, 2014, PCC şi-a făcut un cadou: o renuniune, botezată sarcastic de media chineză "Serata Secretarilor".

Pe 2 iulie, organizaţia care implementează disciplina de Partid a anunţat că trei oficiali au fost expulzaţi din Partid şi înmânaţi autorităţilor în vederea urmării penale. Partidul anunţa arestarea lor pe 2 iulie, deşi "preacinstiţii" fuseseră săltaţi de fapt cu ceva timp înainte.

La prima vedere, cei trei oficiali nu par să aibă prea multe în comun. Unul dintre ei era adjunctul guvernatorului provinciei sudice Hainan. Altul era adjunctul directorului organizaţiei di-tutti-cappi a găştilor de securitate care mişună în China. Al treilea era un ofiţer de rang înalt din Biroul de Gardă, o ramură a Ministerului Securităţii Statului care se ocupă cu protecţia mahărilor PCC.

Cei trei nu erau oameni de prim plan nici măcar în China, cu toate acestea revista de business Caixin a reuşit să publice despre ei detalii importante, care pot proveni numai din interiorul Partidului.

Faptul că media care a făcut asta este tocmai Caixin nu trebuie să mire. De când epurarea lansată de liderul Partidului Xi Jinping a început să facă valuri în ultimele 18 luni, Caixin s-a remarcat pentru relaţiile sale bune cu Wang Qishan, unul dintre călăii lui Xi Jinping, responsabil pentru bunul mers al campaniei ”anti-corupţie”.

Potrivit Caixin, cei trei arestaţi pe 2 iulie aveau un singur lucru în comun: au servit la un moment dat ca secretari ai ţarului Securităţii, Zhou Yongkang, cel care acum este în anchetă.

Iubirea de Partid

Zhou Yongkang este un aliat loial al fostului conducător comunist, Jiang Zemin, care l-a numit pe Zhou şeful aparatului de securitate internă al regimului. Sub conducerea lui Zhou, aparatul de securitate a ajuns de mărimea unei armate, cu milioane de angajaţi, asigurându-şi forţa necesară pentru implementarea diverselor persecuţii care ţin Partidul pe linia de plutire - în special măcelul lansat de Jiang Zemin împotriva aderenţilor Falun Gong.

Numărul imens al agenţilor angajaţi, precum şi bugetul generos, provenit, printre altele, din traficul cu organe extrase forţat de la dizidenţii chinezi, au transformat aparatul de securitate condus de Zhou într-un stat în stat, rivalizând liderul oficial al Partidului - Secretarul General.

Acest lucru s-a putut observa cel mai bine în 2012, când, la preluarea puterii de către Xi Jinping, ţarul Securităţii a încercat o lovitură de stat menită să-l împiedice pe acesta să ajungă la putere. Zhou se retrăsese în 2012, dar potrivit surselor din cercul interior al Partidului, Zhou a conspirat împreună cu alţi loialişti de-ai lui Jiang Zemin să-l înlăture de la putere pe Xi Jinping.

După ce a scăpat ca prin minune (lipsind din viaţa publică, la un moment dat, aproximativ două săptămâni, timp în care nu este clar unde s-a ascuns), Xi Jinping a promis-o tuturor celor implicaţi.

Au urmat procesul intentat lui Bo Xilai, anchetarea lui zhou Yongkang acuzat de evaziune de 14 miliarde USD, iar acum arestul celor trei - care aduce numărul secretarilor arestaţi, care lucrau pentru Zhou, la cinci sau şapte, potrivit unei medii chineze care nota:

"Arestarea lor se potriveşte cu tiparul folosit în majoritatea epurărilor de pînă acum. Crima lor nu este ”corupţie” chiar dacă sunt cu siguranţă vinovaţi de asta. Crima lor este conexiunea cu facţiunea loială lui Jiang Zemin".

Consigliere

Probabil cel mai apropiat termen pentru a descrie rolul jucat de aceştia în viaţa patronilor lor este termenul folosit de mafia italiană - ”consigliere”. Aceştia serveau drept consilieri pentru şefii lor.

Manevrau mitele - sângele care asigură existenţa Partidului - şi implementau măsurile de control asupra activităţilor legale sau ilegale ale şefilor lor. În momentele de respiro, aceştia se ocupau şi de afacerile de familie ale şefilor lor.

În China, oficialii de Partid şi de stat ceva mai răsăriţi nu se implică personal în activităţi ilegale. Membrii Famigliei lor fac mai toată treaba.

Secretarii îi ajută pe membrii familiilor şefilor lor să-şi construiască afacerile şi să obţină contractele guvernamentale potrivite. Se ocupă de spălarea banilor, astfel încât activităţile ilegale să devină legale.

Ca recompensă, când secretarul se desparte de şeful său, sau când şeful se apropie de retragere, patronul va aranja ca secretarul să fie promovat într-o poziţie importantă de conducere din interiorul găştii deţinute de şef. Această promoţie este şi o politică de asigurare pentru şef, care n-ar vrea ca interesele sale să fie deteriorate sau crimele sale să fie expuse după ce se retrage.

Aşa că mahării din Partid au nevoie de cineva loial. Cine n-are? Nu există cale mai bună pentru asigurarea unui somn liniştit decât promovarea complicilor la crime.

Secretarul cunoaşte aproape toate detaliile afacerilor murdare şi crimelor orchestrate de şeful său. Dacă cineva vrea să dea jos un oficial, cel mai bun şi mai uşor mod este să obţină dovezi de la secretarul acestuia. Aşa a picat Wang Lijun, cel care ceruse azil politic la Consulatul SUA din Chengdu - Partidul dorea să ajungă la Bo Xilai.

Cu o singură excepţie, toţi foştii secretari ai lui Zhou Yongkang au fost reţinuţi, investigaţi, şi interogaţi în ultimul an, potrivit Caixin.

Zhou Yongkang le-a oferit o poziţie, putere, şi avere. Acum conexiunile lor cu Zhou le-au adus ghinion. Vor pierde totul – putere, bani, reputaţie, şi libertate.

Aşa este viaţa sub Partidul Comunist. Zoo. Dog eat Dog. În sistemul mafiot, complet corupt al Chinei, orice criminal se poate transforma în victimă în secunda următoare. Nimeni nu este în siguranţă, nici cei care se cred Dumnezei. Nici chiar Ţarul Securităţii, care a îndrăznit să viseze cai verzi pe pereţi. Odată cu epurarea acestor secretari, s-a mai strâns niţel funia din jurul gâtului lui Zhou Yongkang.