Standardele duble ale marilor companii: LinkedIn se apleacă în faţa Beijing-ului, implementează cenzura în China


Directorul general al Linkedin, Jeff Weiner, găzduieşte o întâlnire la primăria oraşului Mountain View, California, în 26 septembrie 2011. LinkedIn a ales să cenzureze profilurile utilizatorilor la cererea regimului chinez.
Directorul general al Linkedin, Jeff Weiner, găzduieşte o întâlnire la primăria oraşului Mountain View, California, în 26 septembrie 2011. LinkedIn a ales să cenzureze profilurile utilizatorilor la cererea regimului chinez. (Mandel Ngan/AFP/Getty Images)

LinkedIn a mărturisit în luna iunie că a blocat în China informaţiile postate de utilizatorii care făceau referire la masacrul din Piaţa Tiananmen din 4 iunie 1989. Epoch Times a aflat că cea mai mare platformă globală de social media pentru conectarea specialiştilor şi profesioniştilor din jurul lumii cenzurează de asemenea un alt subiect considerat de regimul comunist chinez ca fiind “sensibil” – Falun Gong.

Suman Srinivasan, analist senior în dezvoltare la Goldman Sachs ce a lucrat anterior ca dezvoltator web pentru Epoch Times, a primit recent un e-mail de la LinkedIn care spunea că profilul său nu mai este vizibil în China. Dar este vizibil în restul lumii.

Profilul de utilizator este cheia către serviciile de colaborare în reţea oferite de LinkedIn. În profil, un subscriber oferă informaţii despre experienţa într-un anume tip de muncă şi interesele personale, adică informaţii esenţiale pentru construirea unei reţele de relaţii personale ce stă la baza afacerii desfăşurate de LinkedIn.

Într-o conversaţie telefonică cu doi reprezentanţi ai companiei, lui Srinivasan i s-a spus că problema stă în faptul că profilul său de LinkedIn menţionează persecuţia desfăşurată de regimul chinez împotriva Falun Gong, o practică spirituală tradiţională chineză bazată pe adevăr, compasiune şi toleranţă.

“Ei mi-au spus că dacă şterg informaţiile critice la adresa regimului chinez îmi vor debloca profilul”, a spus Srinivasan.

Această ofertă făcută de LinkedIn reprezintă o relaxare a politicii companiei privind discutarea persecuţiei împotriva Falun Gong. Lui Srinivasan i s-a spus că, înainte, LinkedIn blocase toate menţionările despre această practică.

Problema este că Srinivasan practică Falun Gong şi doreşte ca alţii să afle despre cum sunt trataţi în China cei care practică Falun Gong. “Persecuţia în China este groaznică”, a spus Srinivasan. “Am simţit că trebuie să fac orice pot pentru a o opri.”

Alţi trei utilizatori – doi dintre ei lucrând pentru Epoch Times – au primit de asemenea e-mailuri de la LinkedIn ce anunţau că profilurile lor sunt cenzurate. Două dintre profiluri menţionează persecuţia împotriva Falun Gong şi un alt profil doar menţionează că posesorul său practică Falun Gong.

E-mailul primit susţine că “datorită prezenţei unui conţinut specific”, profilurile şi comentariile lor, şi tot ceea ce distribuie ei nu poate fi văzut de utilizatorii LinkedIn din China.

“Cenzură răspândită”

Lumea a devenit conştientă pentru prima dată de politica de cenzurare a LinkedIn la începutul lunii iunie, după ce LinkedIn a cenzurat postări despre masacrul din Piaţa Tiananmen, înaintea celei de-a 25-a aniversări a uciderii în masă de activişti democratici de către regimul chinez.

Când a fost raportată în mass-media cenzurarea masacrului din Tiananmen de către LinkedIn, reprezentanţii companiei au oferit interviuri telefonice lungi şi detaliate.

Ca răspuns la o anchetă a Epoch Times cu privire la cenzurarea subiectelor legate de Falun Gong, reprezentanţii LinkedIn au oferit o declaraţie lungă de un paragraf.

Doug Madey, manager în comunicaţii la LinkedIn, a amintit că în luna februarie, când LinkedIn şi-a lansat site-ul în China continentală, angajaţii ştiau că pentru a face afaceri cu China vor trebui să cenzureze conţinutul în funcţie de dorinţele regimului chinez.

El a spus într-un e-mail că “ne era clar faptul că pentru a da valoare membrilor noştri în China şi în jurul lumii va trebui să implementăm restricţiile cerute de guvernul chinez asupra conţinutului, atunci când ni se cere şi în măsura în care ni se cere”.

“Ei mi-au spus că dacă şterg informaţiile critice la adresa regimului chinez îmi vor debloca profilul”, a spus Srinivasan

Jilian York, director pentru libertatea internaţională de exprimare în cadrul Fundaţiei pentru Frontiera Electronică, a spus că cenzurarea informaţiilor de către companiile americane la cererea guvernelor străine este o tendinţă răspândită şi nefericită.

Implicaţiile cenzurii sunt serioase, a spus ea. “Ce poţi realiza fără libertatea de exprimare?”.“Nu prea îmi pasă de interesele financiare ale companiilor americane”, a spus ea. “Grija mea stă în faptul că ele trebuie să respecte principiile libertăţii de exprimare.”

“Dacă firmele primesc şansa de a alege între a fi cenzurate sau a fi blocate, cred că ele ar trebui să aleagă blocarea”, a spus York.

Voci reduse la tăcere

Sunt încă vagi detaliile privind gradul cenzurii practicate de LinkedIn. Compania a răspuns cu un singur cuvânt unui e-mail care cerea informaţii despre cuvintele şi frazele cheie ce declanşează procesul de blocare a utilizatorilor individuali. Acel cuvânt este “Nu”.

LinkedIn este cunoscut pentru cenzurarea a două dintre principalele cinci ţinte ale regimului chinez pentru suprimare: activiştii pentru democraţie şi practicanţii Falun Gong.

Celelalte trei grupuri în mod tipic incluse în cenzura chineză sunt tibetanii, uigurii şi susţinătorii independenţei Taiwanului.

Reprezentanţii grupurilor tibetane şi uigure pentru drepturile omului au declarat prin e-mail că, din cercetările lor, membrii lor încă nu au fost cenzuraţi de LinkedIn.

Michael Courter, terapeut la Therapeutic Solutions în California, şi-a văzut profilul de LinkedIn blocat deoarece menţionează persecuţia împotriva Falun Gong.

El a subliniat că cenzura a adus în ţara sa unele dintre realităţile persecuţiei din China. El a mai declarat că, deşi e bine că LinkedIn este deschis cu privire la politicile sale, “este pentru prima oară când am fost în mod direct selecţionat în acest fel.”

“Este aceeaşi poveste veche”, a spus Courter. “Regimul chinez încearcă să controleze informaţia pe care are voie populaţia chineză să o vadă.”

“Din acelaşi motiv regimul chinez îşi cenzurează propriile ştiri”, a spus el, referindu-se la faptul că statul chinez cere ca LinkedIn să cenzureze şi utilizatorii din China. “Ei doresc ca propria lor propagandă să fie foarte răspândită şi, de asemenea, nu doresc ca opiniile altor oameni să fie disponibile.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe