Ipocrizie europeană: Europa nu poate şi n-ar trebui să respingă gazul rus, susţine directorul Total

CEO-ul gigantului petrolier Total, Christophe de Margerie, la Davos, 22 ianuarie 2014
CEO-ul gigantului petrolier Total, Christophe de Margerie, la Davos, 22 ianuarie 2014 (ERIC PIERMONT/AFP/Getty Images)

Europa ar trebui să nu se mai gândească la încetarea dependenţei de gazul rus, ci să se concentreze pe sporirea condiţiilor de siguranţă ale transporturilor, inclusiv pe opţiunile care evită Ucraina, anunţă şeful companiei petroliere franceze Total.

În cea mai puternică susţinere pentru Rusia şi politicile sale energetice manipulative, de la începutul conflictului din Ucraina, Christophe de Margerie a afirmat că Europa ar putea vedea o reapariţie a marii crize de gaze în această iarnă.

”Vom avea o problemă în această iarnă dacă există o stopare a furnizărilor şi dacă este frig – asta este evident”, a precizat De Margerie într-un interviu.

”Există destule soluţii propuse pentru evitarea problemei ucrainene, inclusiv de către Rusia”, a adăugat acesta, dând ca exemplu gazoductul Nord Stream, construit în 2012 pe sub Marea Baltică până în Germania, care evită Ucraina.

"[Nord Stream] a fost construit pentru a evita Ucraina, nu pentru a evita gazul rus”, a accentuat acesta.

”Putem trăi fără gazul rus în Europa? Răspunsul este nu. Există vreun motiv să trăim fără el? Eu cred – şi eu nu apăr interesele grupului Total în Rusia – că răspunsul este nu”.

De Margerie a respins propunerea Comisiei Europene către statele membre ale UE de a-şi concentra puterea de negociere pentru a discuta contractele la gaze cu Rusia, prevenind astfel ca Moscova să poată stârni ţările europene una împotriva celeilalte oferindu-le preţuri diferite.

”Ar trebui să existe un corp central de achiziţionare (al gazului rus)? Nu cred asta”, a opinat Margerie. ”Astăzi preţurile gazelor oferite de Rusia sunt în linie cu preţurile pieţelor internaţionale. Aceştia chiar au redus preţurile pentru păstrarea clienţilor”, a adăugat directorul Total.

În cadrul Forumului Internaţional de la St. Petersburg din luna mai, gigantul francez Total a semnat un acord cu Lukoil – a doua companie petrolieră a Rusiei – pentru a explora ţiţei şi gaze în Rusia. La acea vreme, Margerie a depus eforturi pentru a reasigura colaboratorii ruşi de loialitatea companiei sale.

Mai mulţi directori ai giganţilor din energie, inclusiv BP şi Royal Dutch Shell, au apărat angajamentele pe termen lung cu Rusia în ciuda sancţiunilor occidentale, care ar fi trebuit să pedepsească Moscova pentru anexarea peninsulei Crimeea şi destabilizarea estului Ucrainei.

Total este una dintre companiile majore expuse Rusiei, în parteneriat cu care îţi propune să-şi dubleze producţia, ajungând la peste 10% din portofoliul său global până în 2020.

La scurt timp după eruperea conflictului din Ucraina, Comisia Europeană a îngheţat proiectul celui de-al doilea gazoduct care evita Ucraina, South Stream, precizând că încalcă legislaţia UE.

Rusia a sistat furnizările de gaze pentru Ucraina în urma unei dispute privind datoriile şi preţurile viitoare, dar preţurile europene la gaz nu au reacţionat până acum din cauza stocurilor ridicate şi a cererii scăzute din timpul verii.

Kievul a anunţat că ar dori renegocierea preţului la gaze cu Moscova, despre care spune că este stabilit unilateral şi incorect, ajungând mult peste preţul primit de consumatorii europeni.

De Margerie crede că tensiunile dintre Vest şi Rusia au împins Moscova mai aproape de Beijing, oferind drept exemplu acordul pentru furnizarea de gaze Chinei, în valoare de 400 de miliarde de dolari semnat în luna mai.

”Auzi oamenii spunând că trebuie să ne protejăm de Ucraina şi apoi ei discută despre Rusia. Asta nu este acelaşi lucru... Vom construi încă un nou Zid al Berlinului?”, a insistat De Margerie, amintind relicva din timpul Războiului Rece.

”Rusia este un partener şi nu ar trebui să consumăm timp protejându-ne de un vecin... Ceea ce căutăm să facem este să nu fim prea dependenţi de orice ţară, indiferent care. Nu de Rusia, care ne-a salvat de numeroase ocazii”, a susţinut De Margerie, omiţând desele cazuri în care Moscova s-a folosit de energie ca de o armă politică împotriva Uniunii Europene şi a celorlalţi vecini.

Orice reducere deliberată a importurilor de gaze din Rusia va atrage un preţ mai mare din partea celorlalţi producători, lucru ce ar putea fi de neacceptat de consumatorii finali, a speculat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe