Rusia creează un centru de apărare naţională care înlocuieşte guvernul pe timp de război



Avion de luptă rusesc MiG-31.
Avion de luptă rusesc MiG-31. (Captură Foto)

Rusia lansează un nou centru de apărare naţională care va monitoriza ameninţările la adresa securităţii naţionale pe timp de pace şi va prelua controlul asupra întregii ţări în cazul unui război, conform unui articol RT.

Noul complex puternic fortificat din Moscova include câteva buncăre imense, supercalculatoare noi în centrul foarte performant de procesare a datelor, facilităţi subterane, rute secrete de transport pentru evacuări de urgenţe şi un helipad. Ministerul rus al Apărării nu a dezvăluit costul acestui complex dar acesta este estimat la câteva miliarde de dolari.

Noul Centru Naţional pentru Control şi Apărare (National Defense Control Center - NDCC) reprezintă o îmbunătăţire majoră a ceea ce anterior s-a numit Centrul de Comandă al Statului Major General (CCSMG), o unitate însărcinată cu monitorizarea continuă a ameninţărilor militare împotriva Rusiei, în special lansări de rachete balistice şi utilizarea de arme nucleare strategice. CCSMG se doreşte echivalentul Centrului Naţional de Comandă Militară al SUA, principalul centru de comandă şi control al Pentagonului.

NDCC moşteneşte toate acele funcţii dar are şi unele suplimentare. Pe timp de pace, una dintre sarcinile suplimentare este aceea de a monitoriza toate componentele militare importante, de la echipamente tehnice produse de contractori în sectorul apărării, până la rafinăriile petroliere de stat, la condiţiile de vreme şi efectul lor asupra rutelor de transport.

Şi dacă Rusia porneşte la război atunci NDCC va acţiona ca un centru major de comunicaţii şi ca un fel de guvern pe timp de război, oferind rapoarte către conducerea militară a ţării şi dând ordine tuturor ministerelor, companiilor de stat şi altor organizaţii, în funcţie de necesităţile forţelor armate.

“Crearea NDCC a fost unul dintre cele mai mari proiecte militare din ultimii ani. Cea mai apropiată analogie în trecut în privinţa funcţiilor şi sarcinilor a fost Comandamentul Suprem între 1941-1945, care a centralizat toate controalele asupra aparatului militar şi economia naţiunii în interes de război”, a declarat general-locotenent Mihail Mizintsev, şeful NDCC, într-un interviu pentru Lenta.ru.

Conform oficialilor, centrul este o reţea foarte puternică de calculatoare, programe de criptare de ultimă oră a datelor şi centre de duplicare a datelor în diverse puncte din ţară, ceea ce ar face ca noua structură să fie funcţională chiar şi atunci când principalul său sediu din Moscova este afectat de un atac inamic sau de sabotaj.

Centrul foloseşte peste 1.000 de ofiţeri care lucrează într-un sistem de rotaţie. Mizintsev a declarat că forţele armate au selectat cei mai buni ofiţeri ai lor pentru aceste posturi – multe dintre acestea fiind noi pentru armata rusă şi necesitând o îndemânare şi o competenţă care nu au fost predate în trecut ofiţerilor într-o manieră regulată, până de curând. Aceşti ofiţeri se află într-o perioadă de probă din luna aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe