Rusia desfiinţează planul italian de pace pentru Ucraina. Ce nu îi convine Kremlinului?

Maria Zaharova purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus
Maria Zaharova purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus (Facebook - Screenshot)

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că un plan italian de pace pentru Ucraina este o "fantezie", relatează Reuters.

Săptămâna trecută, ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, a prezentat liniile generale ale planului şi a declarat că l-a discutat cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în timpul unei vizite la New York.

Planul ar implica grupuri internaţionale precum ONU, UE şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care să acţioneze ca facilitatori pentru a organiza iniţial încetarea focului la nivel local, a declarat Di Maio, la o conferinţă de presă organizată vinerea trecută în Italia.

Zaharova a declarat astăzi în cadrul briefingului său săptămânal:

"Nu poţi să aprovizionezi Ucraina cu arme cu o mână şi să vii cu planuri pentru o rezolvare paşnică a situaţiei cu cealaltă."

Marţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova nu a văzut încă planul de pace italian, dar că speră să îl primească prin canale diplomatice.

Zaharova a adăugat: "Dacă ei speră că Federaţia Rusă se va agăţa de orice plan occidental, atunci nu au înţeles mare lucru."