Rusia îi caută rivali lui Ianukovici pentru prezidenţialele din 2015 (revista presei)

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici.
Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici. (PETRAS MALUKAS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.07.2012

Rusia a început să caute potenţiali adversari ai liderului ucrainean Viktor Ianukovici, pe care să-i susţină la alegerile prezidenţiale din 2015, scrie luni Nezavisimaia Gazeta, menţionând că preşedintele rus Vladimir Putin a dat de înţeles că Ucraina nu va obţine reduceri la preţul gazelor fără o înlocuire a cadrelor, care să mulţumească Moscova.

Directorul Institutului rus de cercetări în domeniul energiei, Dmitri Marunici, consideră că, pentru a beneficia de reduceri, Ucraina trebuie să propună ceva în schimb - fie crearea unui consorţiu în sfera sistemului de transport al gazelor (un joint venture între Naftogaz şi Gazprom), fie apropierea Kievului de Uniunea Vamală (Rusia, Belarus, Kazahstan). 'Deocamdată asemenea variante nu au fost propuse şi Moscova pledează cu conştiinţa împăcată pentru menţinerea statu-quo', afirmă Marunici.

Politologul Taras Berezoveţ este de părere că autorităţile ucrainene nu vor accepta concesii până la alegerile parlamentare de la sfârşitul anului, pentru a evita acuzaţiile opoziţiei de trădare a intereselor naţionale, dar presiunile financiare cresc: industria ucraineană nu poate fi concurenţială în condiţiile unor preţuri la gaze atât de ridicate. Berezoveţ a remacat că, după întâlnirea avută săptămâna trecută la Ialta cu preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, Vladimir Putin i-a făcut o vizită lui Viktor Medvedciuk (a cărui fiică este botezată de de preşedintele rus). Medvenciuk, odinioară mâna dreaptă a fostului preşedinte Leonid Kucima, a afirmat că revine în politică.

Expertul presupune că în felul acesta Kremlinul a lăsat să înţeleagă pe cine şi-ar dori să vadă în fruntea grupului ucrainean de negociere cu Moscova, inclusiv privind problemele Naftogaz. 'Medvedciuk nu intenţionează să candideze la parlamentare, nu pretinde anumite funcţii. Pur şi simplu a declarat că revine în politică în calitate de reprezentant al societăţii civile, a cărei opinie va încerca să o transmită puterii. Dar cred că planurile vizează alegerile prezidenţiale din 2015', a presupus expertul, adăugând că partea rusă a început, se pare, să-i 'peţească' pe viitorii adversari politici ai lui Ianukovici.

Deputaţii ruşi vor încadra şi instituţiile de presă finanţate din exterior în categoria 'agenţilor străini', titrează Izvestia, cu referire la adoptarea unei legi prin care ONG-urile din Rusia care primesc bani din afara ţării au obţinut deja statutul de 'agenţi străini'. Deputaţii partidului de guvernământ Rusia Unită intenţionează să introducă din toamnă mass-media finanţate din străinătate în lista organizaţiilor 'cu verificare specială', precizează cotidianul.

Vedomosti semnalează că Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, îşi propune să retragă mandatele deputaţilor incomozi şi fără o decizie prealabilă a instanţei. După vacanţa parlamentară, Duma va elabora măsuri pentru retragerea mandatului de deputat, aplicabile aleşilor incomozi pentru partidul puterii Rusia Unită. Kremlinul susţine această idee, lansată de ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski, considerând că ea merită aprofundată juridic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor