Rusia începe "exerciţii de apărare" lângă graniţa cu Ucraina [video]

Ministrul rus al Apărării, Sergei Şoigu.
Ministrul rus al Apărării, Sergei Şoigu. (KIMIMASA MAYAMA/AFP/Getty Images)

Material video pe pagina originală a Epoch Times România

Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a declarat că Rusia va începe joi "exerciţii de apărare", ca urmare a situaţiei din Ucraina de sud-est şi a masării trupelor NATO în zonă, aceasta fiind prima dată când Rusia a reacţionat în mod explicit la acumularea trupelor Alianţei Nord Atlantice.

Este din ce în ce mai clar că acordul de "armistiţiu" de la Geneva este practic nul, având în vedere că ambele părţi îşi consolidează trupele şi se învinuiesc reciproc pentru escaladarea tensiunilor, în timp ce ruşii nu depun niciun efort pentru dezarmarea separatiştilor din estul Ucrainei. Mutarea strategică a Rusiei după desfăşurarea de trupe a SUA şi NATO din această săptămână face ca situaţia să fie din ce în ce mai tensionată.

Potrivit Interfax, ministrul rus al Apărării a declarat că exerciţiile implică marşuri şi exerciţii de atac realizate de forţe din districtele militare sud şi vest, precum şi manevrele separate ale forţelor aeriene.

Reacţia ruşilor vine ca urmare a campaniei anti-secesioniste desfăşurată de guvernul de la Kiev. Astăzi, la intrarea în oraşul Slaviansk din estul Ucrainei, au avut loc lupte dure, armata ucraineană a intrat cu blindatele în oraş şi, potrivit primului bilanţ al confruntării, cinci separatişti şi-au pierdut viaţa ca urmare a conflictului.

În replică, Vladimir Putin a subliniat că utilizarea armatei de către Guvernul ucrainean împotriva populaţiei din estul ţării reprezintă o "crimă gravă" şi a subliniat că aceste acte vor avea consecinţe.

"Ordinul de a utiliza forţa împotriva civililor a fost deja dat, iar în cazul în care această maşină militară nu este oprită, numărul victimelor doar va creşte. Suntem obligaţi să reacţionăm la situaţie", a declarat ministrul rus al Apărării, în timpul unei întâlniri oficiale la Moscova.

După cum se vede din materialul video ataşat, până acum neconfirmat, trupele sunt deja foarte aproape de graniţă...