Rusia începe o serie de 'exerciţii' aeriene lângă graniţa cu Ucraina

Avioane militare ruse.
Avioane militare ruse. (youtube.)

Rusia a anunţat, luni, că va desfăşura o serie de noi exerciţii militare, mobilizând avioane de vânătoare şi bombardiere, într-o manifestare de forţă la graniţa cu Ucraina, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ruse, Igor Klimov, a anunţat că 100 de avioane şi elicoptere vor lua parte la manevrele militare în districtul vestic şi central, manevre care vor dura de luni până vineri.

Klimov susţine că exerciţiile sunt primele dintr-o serie menită să îmbunătăţească coordonarea în cadrul armatei şi nu a emis nicio menţiune cu privire la Ucraina, unde paramilitarii afiliaţi Kremlinului se confruntă cu armata ucraineană.

Cel mai probabil mişcarea va alarma puterile occidentale, care au acuzat Rusia că furnizează trupe, armament greu şi fonduri forţelor pro-Rusia din estul Ucrainei.

Moscova neagă că înarmează forţele pro-Rusia.

La manevre participă aparate de zbor precum avioanele supersonice Su-27 şi MIG-31, noul bombardier Su-34 şi elicopterele Mi-8, Mi-24, Mi-28N. Elicopterele vor fi folosite la ‘exerciţii’, iar avioanele vor ‘exersa bombardamentele şi atacurile cu rachete’.

Avioanele vor testa ”armele aparatelor de zbor pe ţinte aeriene şi terestre la noi distanţe şi vor efectua lansări reale şi electronice a rachetelor antiaeriene în regiunea Ashuluk (sudul Rusiei), rachete proiectate special să ajute coordonarea între aviaţie şi apărarea antiaeriană”, a declarat Klimov.

Situaţia din estul Ucrainei este foarte tensionată, iar Kievul a intensificat campania de eliberare a celor două oraşe ocupate de paramilitarii afiliaţi Kremlinului, Doneţk şi Lugansk. Occidentul acuză forţele pro-Rusia că au doborât avionul MH-17.

Occidentul a criticat Rusia pentru desfăşurarea exerciţiilor militare din apropierea Ucrainei. În martie, Rusia a trimis 8.500 de soldaţi la graniţă, înarmaţi cu sisteme de lansatoare de rachete sol-sol Grad, Hurricane şi Tornado, pentru ‘exerciţii’.

În mai, Rusia a anunţat că va retrage forţele de la graniţă, dar la sfârşitul lunii trecute NATO a anunţat că Moscova a mărit, de fapt, numărul de soldaţi şi armament de la graniţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe