Rusia instalează "cuşti de protecţie" la rafinăriile de petrol, împotriva atacurilor ucrainene cu drone kamikaze

Cuşti anti-dronă instalate la o rafinărie în Rusia (The Eurasian Times)
Redacţia
30.04.2024

Se pare că Moscova îşi extinde măsurile defensive pentru a-şi proteja rafinăriile de petrol împotriva unor posibile atacuri ucrainene cu drone, informează The EurAsian Times.

Cea mai recentă evoluţie implică instalarea a ceea ce se numeşte în mod obişnuit o "cuşcă de protecţie" pe o instalaţie petrolieră rusă, probabil pentru a o fortifica împotriva unor potenţiale ameninţări aeriene.

O imagine care a circulat pe internet la 27 aprilie înfăţişa depozite petroliere ruseşti echipate cu aceste cuşti antidronă.

Cu toate că nu au fost divulgate detalii specifice privind locaţia depozitului fortificat, speculaţiile sugerează că acesta ar putea fi în proprietatea Grupului Slavyansk ECO, pe baza logo-ului pictat pe depozitul de petrol.

Decizia de a consolida apărarea rafinăriei vine pe fondul escaladării tensiunilor cu Ucraina, care şi-a intensificat atacurile asupra instalaţiilor petroliere ruseşti de la începutul anului. Aceste atacuri au ca scop scăderea veniturilor energetice ale Moscovei şi reducerea cheltuielilor militare.

La 27 aprilie, Eduard Trudnev, director de securitate al Slavyansk ECO Group, a anunţat că operaţiunile la rafinăria de petrol din Slavyansk-on-Kuban au fost suspendate parţial.

Această măsură proactivă urmează acţiunilor similare întreprinse de alţi producători ruşi de petrol, cum ar fi Bashneft, care a instalat recent plase antidronă pentru a proteja instalaţiile cheie ale rafinăriei de potenţiale atacuri ucrainene, după cum s-a dezvăluit la 19 aprilie.

Plasele antidronă disponibile în comerţ înfăţişează structuri metalice robuste cu ochiuri de plasă care învăluie clădirile rafinăriilor din toate unghiurile, cu linii de ancorare ataşate la ţăruşi metalici în pământ.

Atacurile cu drone asupra rafinăriilor ruseşti sporesc îngrijorările legate de o posibilă penurie de combustibil şi de represalii geopolitice. În ciuda eforturilor Rusiei de a-şi proteja piaţa internă de combustibil prin restricţii la export, atacurile ucrainene asupra rafinăriilor perturbă operaţiunile şi au un impact asupra preţurilor petrolului la nivel mondial.

Intensificarea atacurilor cu drone face parte din strategia mai amplă a Ucrainei de contracarare a agresiunii ruseşti după invazia la scară largă din februarie 2022.

Autorităţile ucrainene, deşi nu confirmă sau infirmă oficial responsabilitatea pentru aceste atacuri, susţin că rafinăriile vizate ajută eforturile militare ale Rusiei, în special pe fondul atacurilor în curs de desfăşurare asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene.

Rapoartele indică faptul că Rusia a reparat rapid unele dintre rafinăriile critice de petrol avariate de dronele ucrainene, reducând astfel capacitatea neutilizată de la aproape 14% la aproximativ 10% de la sfârşitul lunii martie.

Cu toate acestea, ameninţarea continuă să planeze, deoarece în ultima vreme apar cu regularitate rapoarte privind atacuri reuşite asupra rafinăriilor ruseşti.

Pentru a contracara această ameninţare, Rusia îşi intensifică pregătirea militară pentru combaterea dronelor, concentrându-se în special pe regiunile adiacente Ucrainei, unde au avut loc atacuri repetate cu drone. Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat recent un teren de antrenament pentru exerciţii tactice menite să contracareze dronele cu ajutorul armelor de calibru mic.

Între timp, Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Ucraina vizează infrastructura energetică rusă, avertizând că astfel de acţiuni ar putea creşte preţurile petrolului la nivel mondial şi ar putea provoca măsuri de retorsiune din partea Rusiei.

Washingtonul se teme că o continuare a loviturilor asupra instalaţiilor ruseşti, chiar şi asupra celor situate la sute de kilometri de graniţă, ar putea determina Moscova să riposteze împotriva infrastructurii energetice critice pentru interesele occidentale.

În ciuda faptului că se confruntă cu restricţii la export, Rusia rămâne unul dintre cei mai importanţi exportatori de energie din lume. Creşterea preţului petrolului, de aproximativ 15% în acest an, până la 85 de dolari pe baril, se adaugă la costurile combustibililor la nivel global, amplificând îngrijorările în contextul campaniei de realegere a preşedintelui american Joe Biden.

O preocupare deosebită este conducta CPC, care transportă petrolul din Kazahstan prin Rusia către piaţa mondială. Companiile occidentale, inclusiv ExxonMobil şi Chevron, se bazează pe această conductă, pe care Moscova a închis-o pentru scurt timp în 2022.

În ultimul an, dronele maritime operate de agenţiile de informaţii ucrainene s-au angajat în atacuri ţintite asupra porturilor ruseşti, ceea ce a dus la distrugerea mai multor nave de război ale Rusiei în limitele Mării Negre.

Mai mult, aceste vehicule aeriene fără pilot au ţintit cu succes podul Crimeei, important din punct de vedere strategic pentru Moscova, o structură esenţială care leagă Rusia de peninsula ucraineană ocupată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor