Rusia îşi va echipa submarinele din generaţia a 5-a cu roboţi militari

O imagine făcută în portul Brest din vestul Franţei, la 21 septembrie 2004, prezintă submarinul nuclear rus Vepr al Proiectului 971 de tip Shchuka-B.
O imagine făcută în portul Brest din vestul Franţei, la 21 septembrie 2004, prezintă submarinul nuclear rus Vepr al Proiectului 971 de tip Shchuka-B. (FRED TANNEAU / AFP / Getty Images)

Submarinele ruseşti din generaţia a 5-a vor fi înarmate cu roboţi militari, a declarat comandantul forţelor navale ruse.

"Capacităţile de luptă ale submarinelor multifuncţionale nucleare şi convenţionale vor fi îmbunătăţite în viitor prin integrarea unor sisteme robotice promiţătoare în arsenalul lor", a declarat marţi amiralul Viktor Chirkov.

El a subliniat faptul că legile dure pentru construirea navelor cer evitarea de pauze în crearea noilor generaţii de submarine. Aceasta se datorează timpului necesar pentru construcţie, uzurii ciclice a navelor şi submarinelor şi a dezvoltării rapide a progresului tehnico-ştiinţific.

"Prin urmare, noi cerem ca industria să evite pauzele şi să înceapă proiectarea noii generaţii de submarine de îndată ce finalizează proiectarea celui anterior", a declarat Chirkov.

Acesta este singurul mod în care marina rusă poate să ţină pasul cu progresul tehnologic şi să aibă submarine care "respectă ultimele cerinţe", a adăugat amiralul.

În prezent, submarinele din generaţia a 4-a intră în serviciul marinei ruse – submarinele de atac multifuncţionale nucleare din clasa Yasen (pe care NATO le numeşte Severodvinsk) şi submarinele din clasa Borey cu rachete balistice.

După ce a atras atenţia asupra submarinului din clasa Yasen, Chirkov a spus că cea de-a 5-a generaţie de submarine este deja în curs de proiectare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe