Lupte grele între paramilitarii ruşi şi armata ucraineană pe graniţă

Forţele speciale ucrainene în Sloviansk, Ucraina.
Forţele speciale ucrainene în Sloviansk, Ucraina. (youtube.)

Aproximativ 30 soldaţi ucraineni au fost răniţi marţi în timpul conflictelor împotriva forţelor pro-Rusia de la graniţa cu Rusia, conform Reuters.

Forţele paramilitare pro-Rusia au lansat atacul asupra soldaţilor şi grănicerilor ucraineni din apropierea oraşului Lugansk în timpul nopţii, utilizând mortiere şi grenade. Nu au fost publicate informaţii cu privire la numărul victimelor din tabăra pro-Rusia.

Armata ucraineană a lansat un atac dur asupra forţelor pro-Rusia la începutul acestei săptămâni, inclusiv a celor din jurul oraşului Slaviansk, scena celor mai dure conflicte.

Preşedintele Petro Poroşenko a cerut forţelor guvernamentale să preia controlul teritoriilor de frontieră de la forţele pro-Rusia după ce Kievul şi Statele Unite au acuzat Rusia că trimite paramilitari şi armament, inclusiv tancuri şi autovehicule, peste graniţă, în Ucraina. În ciuda materialelor publicate de NATO care confirmă afirmaţiile Kievului, Moscova a negat în repetate rânduri că susţine rebelii.

Luni, Poroşenko a declarat că forţele guvernamentale au preluat controlul unei bucăţi de peste 250 de kilometri, graniţa cu Rusia având aproximativ 2.000 de kilometri.

Cel puţin 125 de soldaţi ucraineni au fost ucişi de la începutul operaţiunilor de recâştigare a controlului regiunilor estice în luna mai. De asemenea, au murit mulţi paramilitari ruşi şi civili în timpul conflictelor, însă numărul exact al acestora nu este cunoscut.