Rusia o plasează pe rivala lui Lukaşenko pe lista persoanelor căutate

Tatiana Tikhanovskaia, la un miting electoral şi protest împotriva lui Alexander Lukașenko în Minsk
Tatiana Tikhanovskaia, la un miting electoral şi protest împotriva lui Alexander Lukașenko în Minsk (Sergei Gapon/AFP via Getty Images)

Rusia a plasat-o pe Svetlana Tihanovskaia, contracandidatul lui Alexander Lukaşenko în alegerile contestate din 9 august, pe lista de persoane urmărite care se află sub o acuzaţie penală, a informat miercuri agenţia de ştiri RIA Novosti.

Tihanovskaia a afirmat că ar fi câştigat, de fapt, alegerile din Bielorusia, împotriva dictatorului Alexander Lukaşenko, şi că varianta oficială a rezultatelor, în care preşedintele ar fi obţinut 80% din sufragii, era o fraudă.

Rezultatele oficiale au declanşat cea mai mare criză politică de după căderea imperiului sovietic. Ca urmare a persecuţiei declanşate de regimul Lukaşenko împotriva opozanţilor, Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania vecină la câteva zile după alegeri, invocând presiuni din partea autorităţilor.

Moscova susţine că a plasat-o pe Tihanovskaia pe lista persoanelor căutate, deoarece „este căutată în temeiul unui articol din Codul penal”, dar nu specifică ce articol.

Aparent Rusia a adăugat-o pe Tihanovskaia automat pe listă, în virtutea unui protocol cu Bielorusia, după ce regimul Lukaşenko a plasat-o la propria sa listă de persoane căutate, a informat agenţia de ştiri TASS, citând o sursă din Ministerul de Interne.

Autorităţile bieloruse au deschis în august o anchetă penală pentru presupuse încercări de „preluare a puterii” în momentul în care personalităţi din opoziţie, inclusiv Tihanovskaia, au format un Consiliu de coordonare pentru a administra o tranziţie paşnică a puterii după alegeri de la regimul Lukaşenko.

Aproape toţi membrii conducerii Consiliului au fost închişi sau au fost nevoiţi să se refugieze în alte ţări, în urma represiunii.

Rusia şi-a menţinut sprijinul pentru Lukaşenko în urma votului, în timp ce Europa refuză să recunoască rezultatele alegerilor şi a impus sancţiuni împotriva unor oficiali bieloruşi, care ar fi responsabili de fraudarea voturilor şi de represiunea violentă a protestatarilor.

Cu toate acestea, Lukaşenko nu se află pe lista de sancţiuni a UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe