Rusia plănuieşte să construiască o „cupolă” din sisteme S-400 în Arctica

Baza militară rusească Trefoil din zona Arctică.
Baza militară rusească Trefoil din zona Arctică. (Getty Images)

Rusia intenţionează să înfiinţeze o „cupolă” de apărare aeriană în regiunea polară prin echiparea tuturor diviziunilor sale din Flota de Nord a Arcticii cu baterii de rachete S-400, a declarat luni un comandant al marinei ruse.

Rusia şi-a intensificat prezenţa militară în zona arctică, construind noi infrastructuri şi revizuindu-şi porturile, pentru a fi în măsură să domine într-o regiune cu bogăţii minerale neexploatate pe fondul ciclurilor climatice mai calde.

În mai, Washingtonul a acuzat Rusia de comportament agresiv în regiunea polară şi a menţionat că acţiunile Chinei trebuie urmărite îndeaproape.

Rusia a desfăşurat, în septembrie, sisteme de apărare aeriană S-400 în arhipelagul Novaia Zemlia, în Nordul extrem, iar comandantul Flotei de Nord a Rusiei a declarat, luni, că vor fi efectuate acţiuni similare în toată regiunea.

"Planul este ca toate diviziile noastre arctice să fie aprovizionate cu astfel de sisteme de arme în următorii ani şi va exista în mod efectiv o cupolă de apărare aeriană creată peste partea rusă a Arcticii", a declarat vicemiralul Alexei Moiseiev.

"Acest lucru presupune că Arctica va fi protejată de orice fel de atac aerian inamic, indiferent de avioane, rachete de croazieră sau balistice", a afirmat Moiseiev într-un interviu acordat canalului de televiziune Zvezda al Ministerului rus al Apărării.