Rusia promite că va returna navele ucrainene capturate în Kerci

Două dintre cele trei nave ucrainene confiscate de Rusia în apropierea strâmtorii Kerci în 25 noiembrie 2018
Două dintre cele trei nave ucrainene confiscate de Rusia în apropierea strâmtorii Kerci în 25 noiembrie 2018 (STR/AFP/Getty Images)

Rusia va readuce luni în Marea Neagră trei nave capturate de la Ucraina pentru a fi predate Kievului, a anunţat duminică o agenţie de frontieră din Crimeea.

Un reporter Reuters din Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, a observat duminică nave ale pazei de coastă remorcând cele trei vase ucrainene prin strâmtoarea Kerci spre Marea Neagră, pentru a putea fi predate Ucrainei.

Ucraina a făcut eforturi pentru returnarea lor, ca gest de bunăvoinţă din partea Moscovei înaintea unui eventual summit în formatul Normandia (conflict moderat de Germania şi Franţa) a cărui desfăşurare a fost propusă luna viitoare.

"Conform acordurilor încheiate cu Ucraina, trei nave ucrainene ... sunt remorcate într-o locaţie convenită cu partea ucraineană pentru predarea lor, care va avea loc pe 18 noiembrie", a declarat duminică serviciul de frontieră al Crimeei, potrivit agenţiilor de ştiri ruseşti.

Rusia a capturat navele pe coasta Crimeei în noiembrie anul trecut, după ce a deschis focul asupra lor şi a rănit mai mulţi marinari. Moscova a afirmat că navele - două nave blindate ucrainene mici şi un remorcher - au intrat ilegal în apele sale teritoriale.

Kievul a negat acuzaţiile.

Rusia a eliberat marinarii care se aflau la bordul navelor în septembrie, ca parte a unui schimb de prizonieri.

După invadarea Crimeei, Rusia şi-a consolidat prezenţa în zonă, inclusiv prin construcţia podului peste strâmtoarea Kerci, pe care l-a ridicat cu nerespectarea normelor internaţionale de construcţie, cu intenţia vădită de a îngrădi accesul navelor ucrainene în Marea Azov.

Publicaţia rusă Kommersant a informat sâmbătă că Moscova a decis să returneze navele în Ucraina şi că acestea vor fi remorcate în Marea Neagră şi predate Ucrainei.

Diferite mijloace de informare din Rusia au raportat că navele vor fi returnate Ucrainei fără muniţie şi documentaţie.

Liderii Franţei, Germaniei, Rusiei şi Ucrainei se vor întâlni la Paris pe 9 decembrie, în încercarea de a avansa eforturile pentru o soluţionare paşnică a conflictului din estul Ucrainei, a declarat vineri preşedinţia franceză.

Summitul este considerat o capitulare a Europei în faţa agresiunii ruse în Ucraina. În ultimul timp, preşedintele Emmanuel Macron a făcut numeroase afirmaţii pro-Kremlin, iar Germania este prinsă în controversata conductă Nord Stream 2, care cimentează dependenţa celei mai mari economii europene de resursele energetice ale Moscovei.

Peste 13.000 de persoane au fost ucise în conflictul care trenează de cinci ani în estul Ucrainei, între separatiştii pro-ruşi susţinuţi de Moscova şi forţele guvernamentale ucrainene.

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-au prăbuşit în urma anexării peninsulei Crimeea de către Moscova, evoluţia care a generat sancţiuni occidentale.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, proaspăt ales în aprilie după o victorie electorală masivă a promis încheierea conflictului. Zelenski a generat la rândul său proteste masive la Kiev după ce a agreat un plan de federalizare a Ucrainei şi organizarea de alegeri libere în Donbas şi Lugansk "după retragerea trupelor ruseşti". Moscova a răspuns că nu menţine trupe în zonă, salutând acordul preşedintelui ucrainean.

O eventuală federalizare a Ucrainei va îngropa iremediabil parcursul european al Ucrainei, motivul principal al debarcării fostului preşedinte Viktor Ianukovici după luni de proteste la Kiev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe