Rusia raportează primele cazuri de transmisie a gripei aviare H5N8 la oameni

(VOLKER HARTMANN / AFP / Getty Images)

Autorităţile ruse au raportat că şapte angajaţi la o fermă de păsări din sudul Rusiei au contractat gripa aviară H5N8, însă subliniază că nu există dovezi ale transmiterii de la om la om.

Cazurile au fost descrise ca „uşoare” conform Interfax. Cu toate acestea, la păsări simptomele pot varia de la „asimptomatic şi subclinic la foarte letal în unele populaţii”.

„Astăzi, vreau să vă informez despre o descoperire ştiinţifică importantă făcută de cercetătorii de la centrul ştiinţific Vector”, a declarat Anna Popova, şefa supravegherii sănătăţii consumatorilor din Rusia. „Primele cazuri de infecţie umană cu [gripa aviară A (H5N8)] au fost confirmate în laborator”.

"Virusul poate fi transmis de la păsări la oameni, a depăşit bariera interspecie", a adăugat ea. Astăzi, această tulpină a virusului gripal nu se transmite de la om la om. Numai timpul va spune cât de repede îi vor permite mutaţiile viitoare să depăşească această barieră.

La pui, simptomele tipice ale gripei includ strănut, tuse, respiraţie şuierătoare sau respiraţie dificilă şi mai puţine ouă. H5N8 are în special o rată de mortalitate de 75% la găini.

Popova afirmă că descoperirea îi va ajuta pe cercetători să se pregătească în cazul în care boala se transformă genetic şi devine transmisibilă între oameni, potrivit BNO News, care a adăugat că „informaţii detaliate despre cele şapte cazuri au fost prezentate Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”.

H5N8 a fost găsit la păsări cel puţin din 1983, iar focarele au avut loc frecvent din 2014, când a fost găsit la raţe în Coreea de Sud. Au fost raportate numeroase focare în ultimele 6 luni, inclusiv în Franţa, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, China, Japonia şi Coreea de Sud.

„Gripa de tip H5N8 este considerată patogenă şi se manifestă în prezent într-o varietate de moduri, de la asimptomatice şi sub-clinice la extrem de letale în unele populaţii”, potrivit Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), într-o actualizare recentă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură