Rusia se alătură Chinei la contracararea sistemelor americane de apărare antirachetă

Rusia a confirmat că va coopera cu regimul chinez pentru a contracara planurile SUA de a-şi extinde reţeaua de apărare antirachetă în întreaga lume
Sistem antirachetă american, cunoscut sub numele de THAAD
Sistem antirachetă american, cunoscut sub numele de THAAD (Getty Images)

Lt. Gen. Viktor Poznikhir adjunctul şefului Statului Major al armatei ruse a acuzat Departamentul Apărării american de dezvoltarea scutului antirachetă, ca parte a unui plan de declanşare a unui atac nuclear preventiv.

"Lucrăm împreună la modalităţi de a minimiza posibila deteriorare a securităţii ţărilor noastre", a declarat el la o conferinţă în China, potrivit unei transcrieri, care a fost publicată pe site-ul Ministerului Apărării rus, dar care se pare că a fost ştearsă între timp.

"Iluzia invulnerabilităţii şi impunităţii sub masca apărării antirachete va încuraja Washingtonul să adopte măsuri unilaterale în soluţionarea problemelor globale şi regionale. Acest lucru ar putea duce la o scădere a limitei de folosire a armelor nucleare pentru a preîntîmpina acţiunile inamice", a adăugat el, potrivit Bloomberg.

Atât măsura cât şi îngrijorarea exprimată de Poznikhir evidenţiază adâncirea tensiunilor dintre Statele Unite şi Rusia legate de războiul din Siria, precum şi deteriorările persistente ale relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări lăsate în urmă de intervenţia militară a Rusiei în Ucraina în 2014.

"Experţii militari ruşi cred că SUA speră să obţină capacitatea de a lovi orice regiune din lume, inclusiv Rusia şi China, cu rachete nucleare, cu impunitate", a declarat Poznikhir, potrivit Associated Press.

SUA a declarat că îşi va folosi capacităţile antirachete pentru a contracara atacurile provenite din state precum Iran şi Coreea de Nord.

Poznikhir a folosit o analogie despre doi gladiatori pentru a descrie situaţia.

"Dacă unul dintre gladiatori are un scut, acesta îi va da un avantaj însemnat şi îl va face să creadă că va fi capabil să câştige, mai ales dacă el loveşte primul", a declarat el pentru AP. "Ce-ar face celălalt gladiator? În mod natural, de asemenea, el va ridica un scut şi, de asemenea, o sabie mai mare şi mai puternică. Aceasta este ceea ce se întâmplă acum, ca urmare a desfăşurării rachetelor americane".

El a notat că atât China cât şi Rusia au desfăşurat exerciţii militare cu luni de zile în urmă pentru a simula respingerea atacurilor cu rachete, adăugând că Beijingul şi Moscova vor organiza o nouă serie de exerciţii antibalistice comune în 2017.

Cu câteva zile în urmă, oficialii regimului rus şi chinez au urmărit decizia Statelor Unite de a implementa un sistem antirachetă în Coreea de Sud, cunoscut sub numele de THAAD, după ce Coreea de Nord a efectuat o serie de teste nucleare şi de rachete în timpul verii.

"Sub pretextul contracarării acţiunilor nord-coreene şi a ameninţărilor iraniene cu rachete, sistemul destinat în primul rând rachetelor ruseşti şi chinezeşti, se află în curs de dezvoltare", a spus Poznikhir.

În luna mai, SUA a activat sistemul antirachetă Aegis în România. O altă etapă a proiectului scutului va începe în Polonia şi acesta va fi operaţional în 2018.

În timpul unei reuniuni a Adunării Generale a ONU, secretarul de stat american, John Kerry, a declarat că SUA va "face tot ce este necesar "pentru a-şi apăra propriii cetăţeni şi pentru a-şi onora angajamentele de securitate făcute aliaţilor noştri", potrivit relatărilor Reuters din luna septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe