Rusia se pregăteşte de o invazie masivă la graniţa cu Ucraina

Moscova a mobilizat armata rusă la graniţa cu Ucraina.
Moscova a mobilizat armata rusă la graniţa cu Ucraina. (Captură.)

Rusia a dublat numărul de soldaţi de la graniţa ucraineană, mobilizând încă 17 batalioane în ultimele 48 de ore, în timp ce liderii Occidentali încearcă să înţeleagă ce vrea să facă preşedintele rus, Vladimir Putin, în continuare.

Marţi, preşedintele rus a cerut o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite cu scopul de a rezolva „criza umanitară” din Ucraina şi a anunţat că, pe fondul conflictelor din ultimele câteva luni, a mobilizat zeci de mii de soldaţi.

Este neclar de ce ar fi nevoie de mobilizarea soldaţilor penru a evita criza ummanitară, astfel încât mişcarea este considerată preludiul unei invazii pe scară largă a Ucrainei.

”Convocăm o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite cu privire la situaţia umanitară în Ucraina”, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vitali Churkin.

Marţi, ministrul rus de Externe a anunţat că ONU şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii s-a arătat ”pregătit” să discute planul de desfăşurare al unei ”misiuni umanitare” în Ucraina, care este considerată de mulţi drept pretextul unei invazii a forţelor ruse.

Rusia şi-a crescut în mod semnificativ numărul de soldaţi de-a lungul graniţei ucrainene în săptămânile recente, potrivit oficialilor americani.

Potrivit unui raport al New York Times, Rusia şi-a dublat prezenţa militară de-a lungul graniţei, mobilizând încă 19.000 până la 21.000 de soldaţi care acum compun o ”forţă care include infanterie, blindate, artilerie, şi apărare anti-aeriană pregătită de luptă, la numai câţiva kilometri de graniţa” cu Ucraina.

Casa Albă s-a arătat în mod deschis îngrijorată deceea ce ar putea fi, după cum pare, o invazie mascată sub o operaţiune de ”păstrare a păcii”.

”Am observat o mobilizare semnificativă de forţe ruse de-a lungul graniţei, potenţial poziţionând Rusia pentru o aşa numită intervenţie umanitară sau de păstrare a păcii în Ucraina”, a anunţat consilierul de securitate, Tony Blinken.

”Este o opţiune foarte reală”, a anunţat un oficial de vârf al Pentagonului. ”Iar dacă Putin ar decide, ar putea să o facă fără a anunţa sau cu înştiinţare minimă. Pur si simplu nu ştim ce gândeşte”.

Potrivit Kievului, Rusia a mobilizat, marţi, la graniţa ruso-ucraineană aproximativ 45.000 de soldaţi şi ofiţeri ai departamentului de interne, 160 de tancuri, 1.360 de autovehicule blindate, 350 de sisteme de artilerie, 130 de lansatoare multiple de rachete, 192 de avioane militare şi 137 de elicoptere militare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe