Rusia trimite una dintre cele mai avansate nave de luptă în Cuba

Fregata rusească Amiral Gorşkov
Fregata rusească Amiral Gorşkov (Wikipedia.org)

Oficiali americani au fost alertaţi, luni, când una dintre cele mai avansate nave de luptă ale Marinei Rusiei a intrat în portul cubanez Havana, amintind de Criza Rachetelor din Cuba.

Nava Amiral Gorşkov – unul dintre principalele obiective militare ale Rusiei – a andocat în Havana înarmată cu rachete de croazieră şi sisteme de apărare aeriană. O navă de luptă americană a monitorizat scena de la doar câţiva kilometri distanţă şi mulţi au notat că situaţia a fost similară cu criza din 1962, când nave de luptă sovietice s-au îndreptat spre insulă, însă au fost oprite de o blocadă americană. Pe fondul amplificării tensiunilor dintre Washington şi Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin ar putea fi pregătit să revitalizeze relaţia ţării sale cu unul dintre cei mai tradiţionali adversari ai Statelor Unite, potrivit Express.co.uk.

Deşi nave ruseşti au ajuns ocazional în portul Havana în ultimul deceniu, Amiral Gorşkov reprezintă cea mai puternică navă de luptă care a ajuns în apele cubaneze în timpurile moderne.

Acest lucru i-a determinat pe mulţi să sugereze că Putin organizează un spectacol de forţă reală pentru administraţia preşedintelui american Donald Trump, în contextul ostilităţilor tot mai mari dintre naţiunile lor.

De asemenea, acţiunea ruşilor ar putea fi o provocare pentru ca SUA să ofere un răspuns.

Putin pare să repete operaţiunile din perioada Războiului Rece prin aşa-numitele vizite de “rutină” în Cuba.

De la revoluţia comunistă a lui Fidel Castro în 1959, Cuba a fost un ghimpe în coastele Washingtonului, americanii eşuând în numeroasele încercări de a destabiliza ţara.

În timp ce ameninţare cubaneză a slăbit din cauza pierderii sprijinului fostei Uniuni Sovietice şi a morţii lui Fidel Castro în 2016, Putin ar putea restabili prezenţa rusească pe insulă.

Un astfel de scenariu va alimenta cu siguranţă unele temeri în Washington, care a fost sigur că a scăpat de “ameninţarea” cubaneză.

Pe fondul amplificării retoricii naţionaliste între Washington şi Moscova, vizita navei ruseşti trimite un mesaj puternic că Rusia este pregătită să îşi amplifice prezenţa pe scena globală.

În 2008, un grup de nave ruseşti a pătruns în apele teritoriale cubaneze pentru prima dată de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Până în 2015 au avut loc cinci vizite, însă doar în 2018 a revenit în Cuba nav amiral de spionaj Viktor Leonev.

De asemenea, SUA are unele temeri în ceea ce priveşte structurile inactive din perioada sovietică localizate în prezent în Cuba.

Baza de spionaj rusească de la Lourdes, Cuba – cea mai mare bază activă de acest tip în timpul Războiului Rece – a fost închisă în 2002 când Putin încerca să intre în graţiile Washingtonului.

Şi, deşi generalul cubanez Penalver Portal a confirmat că nu s-au purtat discuţii legate de reactivarea bazei ruseşti de spionaj, mulţi se tem că relaţiile tot mai strânse dintre Cuba şi Rusia vor duce în cele din urmă la extinderea cooperării militare împotriva Statelor Unite.

Rusia este cel mai mare creditor al Cubei şi generalul a recunoscut că vizita navei ruseşti indică de asemenea o consolidare a legăturilor economice dintre cele două ţări.

Generalul Portal a afirmat: “Vor exista cu siguranţă [noi credite de la Rusia]. Avem relaţii bune în sfera finanţelor şi creditelor. Rusia este capabilă să finanţeze proiecte de importanţă strategică, ceea ce este o contribuţie reciproc benefică pentru dezvoltarea economiei cubaneze.

“Aceasta este baza relaţiilor noastre. Relaţiile noastre în sfera comerţului şi economiei sunt reciproc benefice”, a mai susţinut el.

La începutul acestei luni, cele două ţări au ajuns la un acord de câteva miliarde de dolari pentru dezvoltarea căilor ferate cubaneze.

Vizita navei Amiral Gorşkov are loc după ce un avion militar rusesc a aterizat în Venezuela în luna martie, sfidând un ordin al preşedintelui Trump. Vizita avionului a avut loc în condiţiile în care SUA şi alte câteva zeci de ţări îl susţin pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido în încercarea sa de a răsturna guvernul preşedintelui socialist Nicolas Maduro, care este susţinut de Rusia, China, Iran şi alte câteva regimuri autoritare. La începutul anului, Guaido s-a autodeclarat preşedinte interimar al Venezuelei.

Trump a cerut ca Moscova să îşi retragă toţi soldaţii din Venezuela, deşi Rusia a insistat că cel mai recent avion care a aterizat în ţara sud-americană se află acolo doar pentru a oferi servicii pentru echipamentele militare prezente deja în ţară.

Nu se ştie dacă nava Amiral Gorşkov va vizita Venezuela.